Förundersökningsledare Johan Frisk och åklagarna Helene Tomasson och Linda Schön presenterade åtalet vid en presskonferens. Foto: SVT

Man åtalas för att ha dödat ung kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnade åklagaren in sin stämningsansökan mot den man som misstänks för mord på en kvinna och mordförsök på hennes syster Vetlanda i februari. Mannen som är i 25-årsåldern var granne till den mördade kvinnan. Enligt åtalet ska mannen ha tillfogat kvinnan 130 sårskador.

Vid en presskonferens under tisdagen redogjorde åklagare och polis för det åtal som nu lämnats in mot en man i 25-årsåldern. Mannen åtalas för att ha dödat en ung kvinna och försökt döda hennes syster.

Den aktuella natten den 20 februari var de på det serviceboende där den nu avlidna kvinnan bodde. Enligt åklagaren blev det en ordväxling mellan systrarna och gärningsmannen. Med på platsen var även personal från boendet. Efter ordväxlingen försvann gärningsmannen men återvände kort därefter med en kniv.

Vetlandamord

Trängde sig in i badrummet och attackerade

Mannen hotade personalen med kniv och tog sig sedan i kvinnans lägenhet genom att krossa en ruta till köket med en trästol. De båda systrarna  tog sin tillflykt till badrummet men den misstänkte gärningsmannen lyckades tränga sig in och ge sig på kvinnorna.

Den mördade kvinnans syster höggs först med kniv på överkroppen och fick skador på nyckelbenspulsådern och lungan, skador som var livshotande. Kvinnan segnade ner och var oförmögen att röra sig då mannen gav sig på hennes syster.

Han använde mycket kraftigt våld och högg kvinnan besinningslöst med en kniv. Hon hade 130 sårskador över stora delar av koppen och huvudet.

Efter dådet tog sig mannen ut ur lägenheter och larmade själv SOS där han även berättade vad han hade gjort. Han greps på plats.

Mannen åtalas nu för mord, försök till mord samt olaga hot. Rättegången inleds den 1 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetlandamord

Mer i ämnet