På torsdagen inleddes förhandlingar i Jönköpings tingsrätt om misstänkt gruppvåldtäkt. Det är det tredje målet om gruppvåldtäkt under juni månad. Foto: SVT/Kristin Renulf

Åtalet: Fyra män turades om att våldta två kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män står idag inför rätta i Jönköpings tingsrätt för våldtäkt mot två kvinnor i en av kvinnornas lägenhet på Österängen i oktober förra året. Enligt åtalet har de fyra männen turats om att våldta kvinnorna, som var påverkade av alkohol och droger.

Männen identifierades tidigt eftersom en av kvinnorna använde sin parkeringsapp för att betala parkeringen för den bil som männen färdades i. De greps dock i maj, då de också häktades.

I förhör uppger männen att de haft frivilligt sex med kvinnorna och att kvinnorna varit pådrivande. En av dem uppger att kvinnan blev besviken på honom då han aldrig hade haft sex tidigare och inte höll på så länge som hon önskade, och att hon därmed bad om fler sexpartners.

Väldigt påverkad

De två kvinnorna medger att de varit med på att de fyra männen följde med dem hem och i ett tidigt förhör säger en av kvinnorna att hon hade frivilligt sex med en av männen. I senare förhör tar hon tillbaka det och säger att hon var väldigt påverkad. 

En av männen har åtalats för våldtäkt, medan de andra tre har åtalats för grov våldtäkt. Åklagare har bland annat bevis i form av dna-spår från männen och filmer som spelats in under natten.

Rättegången är den tredje under juni månad som gäller gruppvåldtäkt. Totalt har fyra män dömts till fängelse i två rättegångar hittills.

I klippet nedan berättar polisens utredare mer om de olika målen som utretts gällande gruppvåldtäkter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Jonsson och Frida Fyhr är utredare på Polisens grova brottgrupp och arbetar med våldtäktsmål. De berättar i klippet att unga män ofta inte har koll på vad som är ok enligt lagstiftningen. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer