Foto: Hanna Källebring/SVT

Felaktiga uppgifter fördröjde släckningen av Ansgariikyrkan

Publicerad

Räddningstjänsten sökte igenom Ansgariikyrkan med rökdykare i 45 minuter innan släckningsarbetet kunde komma igång till fullo. Det eftersom det fanns felaktiga uppgifter om att det kunde vara människor kvar i byggnaden som stod i lågor.

Det är P4 Jönköping som rapporterar att släckningsarbetet fördröjdes eftersom kyrkans vaktbolag fått indikationer via inbrottslarmet att människor kunde finnas inne i byggnaden. Kyrkan saknade dessutom automatiskt brandlarm vilket gjorde att det dröjde innan räddningstjänsten var på plats.

– En tidig upptäckt hade gjort allt, då hade det inte brunnit lika mycket, säger Pär Liljekvist utredare på räddningstjänsten till P4 Jönköping.

Brandorsak fortfarande inte känd

Räddningstjänsten har gjort en utredning kring branden i Ansgariikyrkan i Jönköping den 3 augusti. Enligt utredningen var det framförallt avsaknaden av automatlarm och att de misstänkte att personer befann sig i bygganden som gjorde att byggnaden brann ner.

Det är fortfarande oklart vad som startade branden. Först sa polisen att man hade sett ett blixtnedslag på en övervakningsfilm vid tidpunkten för branden i Ansgariikyrkan – för att senare ta tillbaka uppgifterna. Förklaringen är att en oavsiktlig bugg orsakade ett ”ljussken” i övervakningsfilmen.

I klippet nedan hör du reaktioner efter branden i Ansgariikyrkan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sorg och vemod i församlingen Foto: Hanna Källebring/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand Ansgarikyrkan Jönköping

Mer i ämnet