Följ tredje rättegångsdagen – idag ska den misstänkte höras

En 22-årig man står åtalad för sju mordförsök på öppen gata i Vetlanda.

En 22-årig man står åtalad för sju mordförsök på öppen gata i Vetlanda.

Rättegången om våldsdådet i Vetlanda

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVTs reporter Fredrik Weibull summerar den tredje rättegångsdagen i förhandlingarna mot den man som åtalats för sju fall av mordförsök i Vetlanda.

Pinnat inlägg

Välkommen att följa den tredje rättegångsdagen mot den man som står åtalad för sju fall av mordförsök då han knivskar sju personer i Vetlanda den 3 mars i år. Rättegången hålls i säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt.

Den misstänkte gärningsmannen hörs under förmiddagen och åklagare och försvarare ska sedan göra sina slutpläderingar.

Rätten har nu beslutat att avsluta förhandlingarna för idag. Man beslutar att mannen ska sitta kvar i häktet men restriktionerna hävs.

Målet rymmer många frågor och rätten kommer överlägga även imorgon. Besked om fortsatt handläggning eller tid för dom meddelas imorgon efter överläggningen,

Förhandlingen är därmed slut för dagen.

Vi avslutar direktchatten för idag. Läs mer i ämnet i SVTs app eller på sajt och i kvällens sändningar.

Tack för visat intresse.

Försvararen är nu klar med sin slutplädering och rätten ska hålla en kortare överläggning.

Då får journalister och åhörare lämna rättssalen.

Nu avslutar den misstänkte mannens försvarsadvokat Christian Berntö.

- Polisen har gjort ett omfattande och detaljerat polisarbete och det har aldrig varit tal om andra eller fler gärningsmän.

Hans klient har medgett att han skadat tre personer och han har under rättegången idag sagt att han accepterar resultatet av polisens utredning.

- Det närmast vi har kommit ett motiv är att han träffat en person vid torget i Vetlanda som hädade hans gud, säger Berntö.

Eftersom det finns en misstanke om allvarlig psykisk störning både vid gärningstillfället och utredningstillfället avstår han från att tala om straffvärdet.

Svegfors: Gärningsmannen har sagt att offren ska ha valts på måfå, men han ska ha sagt till en kvinna som ringde till SOS att det var inte någon fara för henne. Han valde alltså bort vissa vilket tyder på att det inte var på måfå.

Advokat Strid (annat målsägarbiträde) håller med om att det samlade straffvärdet är livstid och att ett utlåtande från rättspsyk bör inhämtas.

Strid: Mannen har upprepat ett mönster och det är mycket som tyder på ett rationellt agerande och inte ett vansinnes dåd. Han hoppar även över kvinnor och barn vilket tyder på rationalitet.

Det tredje målsägarbiträdet, advokat Rehnström delar de andras anförande.

Svegfors menar att offren för attacken i Vetlanda inte har fått de svar de hade velat under förhandlingen.

- Min målsägande har inte haft en chans att skydda sig från dessa fega och helt obegripliga handlingar, säger Svegfors.

Efter lunchuppehållet håller rätten nu på att samlas igen och det är ett av målsägarbiträdena, Mikael Svegfors inleder sin slutplädering.

Rätten tar nu lunchpaus. Förhandlingarna återupptas klockan 13.20.

Vi återkommer då.

Åklagaren menar att det sammanlagda straffvärdet är livstids fängelse, för de sammanlagda brotten kan det inte bli annat, menar han.

Åklagaren menar även på att mannen ska utvisas på livstid och förbjudas att någonsin återvända till Sverige. Han ska även stanna kvar i häktet tills dom faller.

Nu tar den andra åklagaren, Martin Svensson, vid. Han yrkar på att den åtalade ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Åklagaren anser att en övertygande bevisning om skuldfrågan har presenterats. I väntan på svar från den rättspsykiatriska undersökningen menar han att var och ett av överfallen har ett straffvärde på 16-18 års fängelse.

- Min slutsats är att den misstänkte har agerat med avsikt och uppåt, i syfte att döda målsägandena. Han har visat kyla och hänsynslöshet, säger Rullman.

- Gärningsmannen har inte gjort något för att minska effekten av sitt agerande. Han har bara lämnat offren och gått vidare.
- Avsikten var att flera personer skulle dö i Vetlanda den här dagen.