Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Gunnar Dahlqvist berätta hur exempelvis hemlösa drabbas nu när Hela människans hjälpverksamhet temporärt har fått begränsas på grund av personalbristen. Foto: SVT/Kristin Renulf

Hela människan i Jönköping hårt drabbad av covid-vågen

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin slår hårt mot hjälpverksamheten Hela människan i Jönköping som nu har tvingats halvera antalet platser på härbärget. Stora delar av personalstyrkan är hemma sjuk och volontärer saknas.

– Under slutet av den här veckan har vi fått återgå till att enbart ha utdelning av mat till behövande. Vi har dessutom fått dra ner på antalet platser för akut hemlösa till fem istället för som i det normala då vi har tio platser, säger Gunnar Dahlqvist som är verksamhetschef på Hela människan i Jönköping.

Orsaken till den temporära neddragningen av hjälpverksamheten är att personal är hemma sjuka, vilket Jnytt var först med att rapportera om.

De senaste veckorna har det varit rekordmånga länsbor som insjuknat i covid-19, och mängder med verksamheter tampas med personalbrist, i likhet med Hela människan.

Blev av med nästan alla volontärer

Därtill har det under pandemin varit problem att hitta volontärer som kan hjälpa till i verksamheten. När smittan bredde ut sig för snart två år sedan slutade nästan alla.

– Då försvann 95 procent av våra volontärer, berättar Gunnar Dahlqvist.

Nästan alla volontärer var pensionärer och rädda för att smittas under den första coronavågen.

I klippet ovan hör du Gunnar Dahlqvist berätta hur det ser ut i dagsläget med volontärer, nu när det gått nästan två år sedan pandemin blossade upp och när allt fler har fått tre doser av vaccinet.

Hjälpverksamheten drivs av olika kyrkosamfund i nära samarbete med kommunen, erbjuder frukost och lunch för en billig penning. Det finns även ett antal övernattningsplatser. Hela människan driver också en butik med livsmedel till reducerade priser som annars skulle gått till svinn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet