Länsmuséet i Jönköpings län ökade antalet besökare 2018. Bilden är tagen i samband med en presskonferens i samband med återinvigningen av museet. Foto: SVT

Länsmuseet går mot trenden – ökar antalet besökare

Publicerad

Länsmuseet i Jönköpings län behåller en positiv trend och ökar antalet besökare – till skillnad från många andra museer i landet. Totalt är det en minskning på Sveriges museer med cirka en halv miljon besökare.

134 626 personer besökte under 2018 Länsmuseet i Jönköpings län, en siffra som ökat med 1380 personer sedan 2017. Därmed går museet mot strömmen och fortsätter den positiva besökstrenden.

– Sedan 2016 har vi kunnat mäta en stadig ökning av antalet besökare varje år, säger museichefen Sergei Munchin till SVT. Och menar att det känns bra att uppgången är konsekvent och stadig och inte bara bygger på en enskild utställning.

Satsar på skolelever

Anledningen till uppgången menar Muchin till stor del beror på den verksamhet man har i samarbete med skolorna men även den nya John Bauerutställningen som invigdes den första juni förra året.

Just arbetet med länets skolelever kommer att prioriteras även kommande år och museet utökar sin personalstyrka med pedagogisk personal.

Besöken minskar i landet

Totalt gjordes över 17 miljoner museibesök under 2018. Mer än hälften av landets museer hade färre besök under 2018 än året innan och den totala besökssiffran har gått ner med cirka en halv miljon personer. Det visar organisationen Sveriges Museers sammanställning av deras medlemmars besökssiffror.

Det mest populära museet i landet är Vasamuseet följt av Skansen i Stockholm.

Det är inte bara inom fyra väggar som Länsmuseet verkar. Kulturvandringar är en del av deras program- Se SVT-klipp från i somras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer