Lilian Elmquist områdeschef för barn och unga på socialtjänsten i Jönköping uppger att man nu ska granska hur man agerat kring den mordmisstänkte 16-åringen. Foto: TT/SVT

Misstänkte 16-åringen känd av socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-årige pojke som häktats misstänkt för mordet på 48-årige Gica i Huskvarna är känd av socialtjänsten och socialnämnden sedan flera år. Minst sju utredningar har gjorts.

Den 16-årige pojken är, tillsammans med en annan pojke under 15 år, misstänkt för att ha dödat den rumänske mannen i Huskvarna den 7 augusti. Dagen efter hittades mannen död i en park.

Nu visar det sig att 16-åringens tidigare grundskola har gjort tre orosanmälningar om honom. Socialtjänsten har även gjort en polisanmälan av oro för pojken, men förundersökningen lades ned. 16-åringen har även fått bistånd till speciell skolplacering det uppger Sveriges Radio idag.

Ska granska sig själva

Enligt uppgifter till SVT så har de sociala myndigheterna gjort sju utredningar kring pojken. Utredningar som sträcker sig flera år tillbaka.

Nu är pojken misstänkt för mord. Har ni misslyckats?

– Det är inget jag kan svara på nu men det är ju så klart sådant vi funderar på, vad har vi gjort och är det något vi har missat eller inte förstått. Sedan hur människor agerar och vad som händer det kan man ju aldrig veta, säger Lilian Elmquist områdeschef för barn och unga på socialtjänsten i Jönköping.

En socialt ansvarig socionom inom socialtjänsten ska nu granska vad som gjorts och om något skulle kunna ha gjorts annorlunda.

Sitter häktad

16-åringen, som nekar till brott, omhäktades under måndagen av Göta Hovrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Den yngre pojken är omhändertagen av sociala myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet