Peter Jutterström (M). Foto: SVT

Peter Jutterström vill bli kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Peter Jutterström, gruppledare för moderata fullmäktigegruppen i Jönköping, kandiderar nu till posten som kommunalråd. Det bekräftar han för SVT Nyheter Jönköping.

För drygt en månad sedan meddelade Carin Berggren (M) att hon slutar som kommunalråd efter interna stridigheter inom partiet. Både Christoffer Gullberg och Lena Wahlgren har öppet uttalat sitt intresse för att ta över och nu även Peter Jutterström.

– Det stämmer att jag är beredd att kandidera, men jag har inga fler kommentarer just nu.

Moderater hoppar av i Jönköping

Hur kommer det sig att du gör det nu?

– Jag kommer att förklara för fullmäktigegruppen varför jag ändrat uppfattning i frågan. Fram tills dess har jag inget mer att tillägga, säger Peter Jutterström.

Nytt kommunalråd 19 juni

Totalt är det sex personer som anmält intresse för att bli Moderaternas nya kommunalråd i Jönköping. Bert-Åke Näslund, vice gruppordförande förklarar vikten av att så snabbt som möjligt få ett kommunalråd på plats.

– Det är snabba puckar som gäller nu. Vi kommer att presentera det nya kommunalrådet den 19 juni och den personen måste hinna få en liten startsträcka då Carin Berggren tillträder sin nya tjänst i augusti, säger han.

LÄS MER: Hon är villig att bli nytt kommunalråd

Den person som ersätter Carin Berggren gör det för denna mandatperiod, drygt ett år. Efter det väntar ett nytt val och nomineringar. Och för att snabba på processen kommer hela fullmäktigegruppen att besluta.

– De sex kandidaterna kommer att få träffa gruppen, presentera sig, berätta om sina politiska ambitioner och hur de ser på kommunalrådsrollen. Sedan kommer vi att ta ett beslut, säger Bert-Åke Näslund, vice gruppordförande.

Kan bli beroende av andra partier

Moderaterna har just nu ingen representation i kommunstyrelsen i Jönköping eftersom förutom Carin Berggren har även Annemarie Grennhag och Ola Helt hoppat av partiet. 

Kan de tre politiska vildarna ställa till det för er i den här processen?

– Ja och nej. Grundförutsättningen är att vi har tre politiska vildar i kommunstyrelsen. De måste lämna sina platser så att kommunalrådet får en ordinarieplats i styrelsen. Om de inte gör det så måste vi hitta en annan lösning inom kommunallagen, säger Bert-Åke Näslund.

Vad menar du?

– Då måste vi diskutera med andra partier och försöka hitta en lösning. De måste också, litegrann, ge sin tillåtelse om det ska bli någon form av undantag. Men vi får se. Jag ser med tillförsikt fram mot vidare arbete. Detta är inte något parti i kris utan det fungerar bra och jag tror på en väldigt bra lösning.

LÄS MER: Toppmoderater lämnar efter bråk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderater hoppar av i Jönköping

Mer i ämnet