Foto: SVT/Sabine Lind

Regnbågsmässa fick avsluta prideveckan

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen avslutades pridefestivalen i Jönköping med en regnbågsmässa i Sofiakyrkan. Höjdpunkten var annars gårdagens prideparad genom stan.

På flera platser i Jönköping har regnbågsflaggor vajat i vinden den här veckan men nu är årets pridevecka slut för den här gången och arrangörerna är nöjda.

– Det har varit en bra vecka men jobbig, konstaterar Petra Bertilsson, ledamot i föreningen Qom ut som arrangerar prideveckan.

Hoppas på nytt rekord

Höjdpunkten på veckan brukar vara prideparaden och under lördagseftermiddagen gick tusentals personer i tåget mellan Per Brahegymnasiet och Rådhusparken. Där fortsatte sedan festligheterna under kvällen. Totalt 42 ekipage deltog i paraden.

– Det var bra intresse och vi är ganska säkra på att det var fler än förra året, säger Petra Bertilsson från Qom ut.

– Vi är stolta över att Jönköping ställer upp. Det var festligt som vanligt. Det är alltid kul att se så många människor som delar ens åsikt.

Vad betyder det?

– Det betyder mycket för det här är ju för att visa att vi finns. Att vi med en annan sexuell läggning eller sexuell identitet faktiskt finns och att man vågar komma ut, säger hon.

Petra Bertilsson, ledamot i föreningen Qom ut. Foto: SVT/Johannes Tolf

Firar sex år

Det var 2013 som föreningen Qom ut arrangerade den första pridefestivalen i Jönköping. Då gick cirka 1 300 personer i paraden. Enligt föreningen har deltagarantalet ökat för varje år och under förra året gick ungefär 10 000 personer i paraden.

Däremot är Petra Bertilsson missnöjd med att inte fler folk kantade paraden i år.

– Det var färre än tidigare år. Jag har inte gjort någon närmare analys på varför. Jag tycker vi har marknadsfört evenemanget bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.