Jenny Rudslätt, skadechef på IF, säger att översvämningsskador ingår i grundskyddet för villaförsäkring. Foto: Pressbild/SVT

Så fungerar din villaförsäkring vid översvämning

Publicerad

Stigande vattennivåer har lett till översvämmande hus på flera håll. Bland de boende är oron stor att de inte ska få någon ersättning från sitt försäkringsbolag. Så här fungerar din försäkring vid översvämning.

Höga flöden i flera småländska vattendrag har lett till att flera fastigheter blivit översvämmade. I bland annat Hillerstorp och Forsheda har flera drabbats. Men vad täcker egentligen din försäkring?

Skyfall och höga flöden

Ersättning för översvämningsskador ingår i grundskyddet för de allra flesta fastighetsförsäkringar. Detta gäller om vattnet har kommit in via ventil, dörr eller fönster via markytan alternativt genom avloppet.

Översvämning i Jönköpings län

Om huset blir översvämmat på grund av dålig dränering gäller inte försäkringen.

– Om vattnet kommer genom grunden är det inget som försäkringen täcker. Men i många fall gäller försäkringen, säger Jenny Rudslätt, skadechef på IF.

Vad vill du säga till den som är drabbad och rädd för att inte bli ersatt?

– Då kan jag ändå lugna. Det här är en relativt vanlig skadeorsak som vi ser, särskilt med klimatet som är. Har du en villaförsäkring så kan du vara trygg. Du behöver inte vara orolig att du inte tecknat några tilläggsprodukter utan det här är vanligtvis ett skydd som finns i grundförsäkringen, säger Jenny Rudslätt.

Skillnad på självrisk

Enligt Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, är det framförallt självrisk och så kallad avskrivning som skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen. Avskrivning innebär att du får mindre ersättning ju äldre något är. Här har olika försäkringsbolag olika tak för hur mycket du själv får stå för.

– På äldre byggnader kan det bli stor skillnad, säger han.

Den som drabbas av skador i och med översvämning bör alltid ta kontakt med sitt försäkringsbolag så snart som möjligt.

– Det ska man alltid göra, man vinner ingenting på att vänta. Och sedan är det alltid bra att försöka dokumentera skadorna, säger Gustav Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämning i Jönköpings län

Mer i ämnet