Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Frida Boklunds reaktion på det uteblivna beskedet om elstödet i klippet. Foto: Irma Hellman/SVT

Företagarna i Jönköping besvikna efter uteblivet besked om elstödet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen berättade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att regeringen är tillbaka på ruta ett vad gäller elstödet till företagen. Ansökan går emot EU-kommissionens regler och därför behöver man göra en nya ansökan.

– Jag saknar svaret på frågan ”när?” Det är här och nu vi bedriver verksamhet i företagen och det är nu det är tufft, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna i Jönköpings län.

Innan valet lovade regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna att elstödet skulle betalas ut den 1 november. Högkostnadsskyddet skulle tillfälligt stödja hushållen och företagen mot de skyhöga elpriserna. Men så har det inte blivit.

Sedan tidigare har regeringen meddelat att elstödet kommer betalas ut till hushållen under februari 2023 i elområde 3 och 4 som Jönköpings län tillhör. På torsdagen meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff att det inte är klart hur elstödet till företagen blir.

– Det enda företagarna vill få svar på är när och det får vi inte. Då hade man kunnat fundera på vad man behöver göra för att överleva till det datumet, säger Frida Boklund.

Kritik mot försening

Det kom alltså inget besked när elstödet kan betalas ut – något som många hade hoppats på efter gårdagens löfte om ett besked innan jul.

Regeringen har fått kritik för att det utlovade elstödet blir senare än vad man hade räknat med – inte minst från oppositionen.

Regeringen ger nu på nytt Svenska kraftnät uppdraget att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att få betala ut ett generellt stöd till företagare. Detta ska ske senast 4 januari 2023.

Se Frida Boklunds reaktion på energi- och näringsministerns besked på pressträffen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.