Senaste nytt om coronaviruset i Jönköping

Det händer mycket kring coronaviruset just nu. Häng med på vad som händer i Jönköpings län – här delar vi med oss av det vi vet, i form av egna artiklar och övrig information.

Det händer mycket kring coronaviruset just nu. Häng med på vad som händer i Jönköpings län – här delar vi med oss av det vi vet, i form av egna artiklar och övrig information.

Senaste nytt om coronaviruset i Jönköping

Pinnat inlägg

I den här tråden samlar vi information om coronaviruset i Jönköpings län. Det kan handla om både små och stora nyheter som har en sak gemensam - corona.
Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på några frågor.

Regionen går ur stabsläge

På grund av att smittspridningen av covid-19 minskar och att allt färre läggs in på sjukhus på grund av sjukdomen går nu Region Jönköpings län ur stabsläge.

- Vi ser att antalet patienter som vårdas för covid -19 sjunker på våra sjukhus och vår bedömning är att smittspridningen minskar. Men att Region Jönköpings län inte längre är i stabsläge betyder inte att faran är över. Vi behöver fortsätta att vaccinera oss och stanna hemma vid symptom, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Slutar redovisa siffror

På grund av att regionen nu går ur stabsläge kommer de inte redovisa siffror på antalet sjukhusvårdade med covid-19 på rjl.se. Personalen kommer inte att använda visir och besökare kommer inte att behöva ha munskydd på grund av det förbättrade läget. Däremot kommer man att fortsätta med besöksrestriktioner, det vill säga max två besökare per patient och dygn.

Antalet sjukhusvårdade i länet med covid-19 har minskat kraftigt under helgen. På måndagen rapporterade regionen 27 inlagda, det är 18 färre än i fredags och den lägsta siffran hittills i år. Två av dessa får intensivvård. En person rapporteras avliden - en person i ålder 71-80 år med underliggande sjukdom.

Trenden att antalet svårt covidsjuka sjunker håller i sig.
Under torsdagen rapporterar Region Jönköpings län att 44 personer just nu får vård på länets sjukhus.

Det kan jämföras med den 7:e februari då 75 personer vårdades på sjukhus för covid-19. En person vårdas på IVA.

Antalet sjukhusvårdade med covid-19 sjunker något och är idag 60 personer, fem färre än igår. Det är den lägsta siffran hittills i februari. Tre personer vårdas för covid på IVA.

Region Jönköpings län kommer att skicka ut brev till alla som är 80 år och äldre för att informera om den fjärde vaccinationsdosen mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en fjärde vaccindos för alla över 80 år, och under nästa vecka kommer den att erbjudas invånarna i Jönköpings län.

Den fjärde dosen bör ges tidigast fyra månader efter den tredje, uppger Folkhälsomyndigheten. Rekommendationen gäller även för personer som bor på särskilt boende för äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård.

Smittskyddsläkaren: Kanske har vi nått toppen på smittspridningen

Det finns vissa signaler som tyder på att det nu kan vända neråt med smittspridningen av covid 19 i Jönköpings län.

- Möjligen är det så att vi är på eller nära toppen. Det kommer en del rapporter om att vissa arbetsplatser ser lite lägre sjukfrånvaro, skolorna likaså. Eventuellt är det så , men det är svårt att helt fastslå, säger regionens smittskyddsläkare Malin Bengnér på en digital presskonferens under måndagseftermiddagen.

Stor andel positiva provsvar

Samtidigt är smittspridningen fortsatt hög i länet. Efter de slopade restriktionerna har provtagningen kraftigt minskat, men av de som testat sig är det fortsatt en väldigt hög andel positiva provsvar: 42 procent av de som testades förra veckan hade covid.

Men på de grafer som visades på presskonferensen syns en positiv tendens med en viss nedgång av antalet sjukhusvårdade covidpatienter.

Fjärde dos

Dock är nedgången av smittade inte lika tydligt bland 80-plussarna som i övriga åldersgrupper. Från och med nästa vecka erbjuds de som är över 80 år en fjärde dos vaccin, enligt Folkhälsomyndighetens inrådan.

Slutar med regelbundna presskonferenser

Samtidigt räknar nu regionen med att pausa presskonferenserna som man den senaste tiden har haft på måndagarna, eftersom förhoppningen är att smittspridningen ska fortsätta neråt.

- Vi hoppas kunna sluta med de här pressträffarna nu, säger Mats Bojestig som är hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det är fortfarande många covidsmittade som får vård på länets sjukhus. Under måndagen rapporterar Region Jönköpings län att 65 personer får vård. 2 av dessa befinner sig på en intensivvårdsavdelning.
3 personer med covidsmitta har under helgen avlidit. Det handlar om 2 personer mellan 81-90 år och 1 person i åldern 91-100 år, samtliga med underliggande sjukdom.

Lättade restriktioner samtidigt som många vårdas på sjukhusen

Under onsdagen vårdas 75 personer med covid-19 på länets sjukhus, vilket är tangerad högstanotering nu under vintern. Sex av dem intensivvårdas.

En patient med covid-19 har avlidit. Det var en person i 70-årsåldern med underliggande sjukdom.

Halterna av coronaviruset fortsätter att öka i avloppsvattnet i Jönköping, enligt den senaste mätningen som gjordes i förra veckan, rapporterar P4 Jönköping. Mätningen visar en 20 procentig ökning jämfört med veckan innan.

Rekordmånga har tagit vaccin mot säsongsinfluensan

Pandemin har ökat viljan att vaccinera sig mot den så kallade säsongsinfluensan. I Region Jönköpings län ökade vaccinationsgraden från 67 procent 2020 till 74 procent 2021 i gruppen 65 år eller äldre.

- Det är en väldigt bra siffra, och ett tecken på ett gott arbete under flera år, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande från regionen.

Region Jönköpings län har i flera år legat i toppen i Sverige när det gäller vaccinering mot säsongsinfluensan för de äldre.

- Med den här ökningen, upp till 74 procent, som har vaccinerat sig är vi nu ytterst nära att nå WHO:s mål på 75 procent.

Den stora utmaningen har varit kombinationen med covid-19 och säsongsinfluensan, men på många vårdcentraler har man kunnat vaccinera de båda vaccinen samtidigt.