Personer med självskadebeteende kan nu lägga in sig själva. Foto: Johanna Runesson/SVT Design

Självvald inläggning ska motverka självskadebeteende

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med självskadebeteende kan numera välja att lägga in sig själva på psykiatrisk avdelning.

Självvald inläggning är en ny vårdform inom vuxenpsykiatrin och innebär att det ska finnas en sängplats tillgänglig när patienten önskar. Inläggningen ska vara kortvarig.

För att få lägga in sig måste det finnas en etablerad kontakt med vuxenpsykiatrin på grund av självskadebeteende. Det ska också finnas en skriftlig överenskommelse om självvald inläggning.

Ska ge kontroll

Syftet är att förebygga självskadehandlingar, minska allvarlighetsgraden av självskador och minska behovet av psykiatrisk vård.

– Självvald inläggning ger patienten möjlighet att ta kontroll över sitt självskadebeteende. Det är patienten själv som tagit beslutet att söka vård istället för att sjukdomen har tagit makt över patienten och tvingar hen till vård. Vår uppmaning till alla som skadar sig själva är att inte ge upp hoppet utan att söka hjälp hos oss, säger Anne Pruul, som är specialistpsykolog vid psykiatriska kliniken Jönköping.

Ökad livskvalitet

Enligt ett pressmeddelande från Region Jönköping visar studier att självvald inläggning ökar patientens känsla av delaktighet i den egna vården och att den psykiska funktionsnivån och livskvaliteten förbättras.

Behöver du hjälp?

Det finns stöd att få när livet känns svårt. Självmordslinjen kan du kontakta om du går i tankar på att ta ditt liv. Vid akuta tillstånd ring 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.