Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under fredagen häktades tre personer vid Luleå tingsrätt. Hör SVT:s reporter Filip Hannu i klippet ovanför. Foto: Filip Hannu/SVT

Tre män häktade efter dödsskjutningen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Tre män häktades idag efter dödsskjutningen på Notviken. Två av dem på sannolika skäl misstänkt för mord och den tredje för medhjälp till mord. Männen som är mellan 19 och 33 år gamla kopplas till både gängmiljön i Stockholm och Hells angels.

Det var i slutet av juli som en 25-årig kvinna blev ihjälskjuten på Notviken i Luleå. En man sitter häktad sedan tidigare och idag häktades ytterligare tre personer:

  • En 19-årig man, misstänkt för mord. Han är sedan tidigare dömd i samma mål som den tidigare häktade 32-åringen. Enligt polisens underrättelseenhet är det allmänt känt att 19-åringen har kopplingar till Hells angels.
     
  • En 20-årig man, misstänkt för mord. Han är tidigare åtalad, men friad, för ett rån på Hertsön i Luleå. I det målet åtalades 20-åringen tillsammans med en man som kopplas till Filterlösa grabbar, en undergrupp av det kriminella nätverket Shottaz. Den mannen sköts ihjäl i Rinkeby i somras.
     
  • En 33-årig man, misstänkt för medhjälp till mord.

20-årig man häktad

Klockan 11:40 meddelade Luleå tingsrätt att den 20-årige mannen, skriven i Borlänge, häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 20-åriga mannen, som kopplas till kriminella nätverk i Stockholmområdet, häktas med fulla restriktioner. Detta innebär bland annat att han inte får sitta häktad tillsammans med andra, ta emot besök eller följa med i nyhetsmedia.

20-åringens försvarare, Viktor Banke, meddelade att hans klient nekar till brottsanklagelserna. Han bestred särskilt restriktionen att hans klient inte skulle få följa nyhetsmedia.

Misstänkt 19-åring och 33-åring häktade

Klockan 14.30 meddelade Luleå tingsrätt att även 19-åringen häktas med fulla restriktioner misstänkt på sannolika skäl för mord. Hans försvarare, Jonas Westerlund, meddelade att 19-åringen nekar till brott och ville särskilt se att klienten skulle få tillåtelse att följa nyhetsmedia.

Luleå tingsrätt valde även att häkta 33-åringen, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Även hans försvarare, Marko Tuhkanen, meddelade att hans klient nekar till anklagelserna.

Ovanligt många poliser vid tingsrätten

SVT Norrbotten var på plats i Luleå tingsrätt och noterade att det fanns ovanligt många poliser med mycket utrustning inne i salen och kring tingsrätten under häktningsförhandlingen av 20-åringen, som alltså har kopplingar till Stockholms kriminella gängmiljö.

Fyra personer frihetsberövade

Sedan tidigare sitter en 32-årig man häktad misstänkt för inblandning i dödsskjutningen av en 25-årig kvinna i Luleå i slutet av juli, och under torsdagen gick åklagaren ut med att ytterligare tre personer anhållits. Två av dem har nu häktats misstänkta för mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet