Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Karolina Wall, veterinär vid Jordbruksverket, berätta varför myndigheten vill få in prover från hjortdjur. Foto: Claudio Bresciani/TT

Avmagringssjuka hos hjortdjur – nu utökas övervakningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att avmagringssjukan, CWD, hittats bland älgar i Arjeplog och Arvidsjaur kommer myndigheterna nu att utöka provtagningen för att bedöma sjukdomens utbredning. Bland annat ska drygt 4400 renar i området testas.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare rapporterat om att avmagringssjukan, CWD, hittats bland älgar i Arjeplog och Arvidsjaur. Jordbruksverket drog då igång arbetet med att kartlägga sjukdomen.

Nu kommer man att utöka provtagningen.

– Fler prover ger bättre underlag för att bedöma sjukdomens utbredning i området och den eventuella smittsamheten. Därför finns det krav i EU-lagstiftningen på utökad provtagning vid fynd av CWD, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Drygt 4400 renar ska testas

Jordbruksverket har beslutat att provtagningen ska utökas i det älgskötselområde där de sjuka älgarna hittades, och att den ska omfatta älg och ren.

Provtagningen ska omfatta de älgar som är äldre än ett år och skjuts i älgjakten 2019-2020. Dessutom ska en del av de renar som slaktas under slaktsäsongen 2019-2020 från samma område provtas – det handlar om drygt 4400 renar.

Jordbruksverket står för utbildning

Bland annat kommer Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att tillhandahålla provtagningsmaterial, Jordbruksverket kommer att stå för utbildning av provtagare. Man kommer också att kunna ansöka om ersättning för eventuella extra kostnader som uppstår på grund av provtagningen.

Alla riskdjur, det vill säga djur som visar tecken på sjukdom, på­träffas döda eller som avlivas alternativt dör på grund av trafikolycka, ska provtas i hela landet.

– Här är vi fortsatt beroende av allmänhetens hjälp. Vi ber den som träffar på ett riskdjur att kontakta SVA för information om provtagning, säger Maria Cedersmyg.

Fakta om CWD

Visa

CWD, som också kallas avmagringssjuka, är en allvarlig prionsjukdom av typen transmissibel spongiform encefalopati (TSE) som drabbar det centrala nervsystemet hos hjortdjur. Den kännetecknas av förändringar i hjärnan till följd av ansamling av defekta, smittsamma proteiner. Inkubationstiden är minst ett år. De mest framträdande symtomen är avmagring, beteendeförändringar och rörelsestörningar som ökar över tid. Sjukdomen är dödlig.

Sjukdomen kan smitta vid direktkontakt mellan djur, men även indirekt genom att sjuka djur utsöndrar smittämnet i saliv, urin och avföring som sedan förorenar foder, vatten och jord. Smittan kan överleva mycket lång tid i miljön.

Det finns flera varianter av TSE-sjukdomar hos både djur och människa. Även om CWD inte konstaterats på människa rekommenderas att man inte äter kött från djur med påvisad CWD.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet