Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Björnström, områdeschef vid LKAB Svappavaara. Foto: Thommy Johansson/SVT

Den stängda gruvan räddar LKAB:s produktion

Uppdaterad
Publicerad

Efter stora skalvet i Kirunagruvan: Den stängda gruvan i Mertainen räddar LKAB:s brist på malm.

Ett sätt för LKAB att hålla nivån på produktionen av järnmalm, när block 22 i Kirunagruvan fortfarande är stängd för produktion efter skalvet förra året, är att köra malm till förädlingsverken i Svappavaara från ett upplag i den stängda gruvan i Mertainen.

– Det här bidrar som extra, vi behöver hitta tillskott och nu har vi haft 150 000 ton i Mertainen, så vi kommer klara oss under 2021, säger Anders Björnström, områdeschef vid LKAB Svappavaara.

I Mertainen startade LKAB en provproduktion av järnmalm sommaren 2011. Vid den tidpunkten var det höga priser och stor efterfrågan på järnmalm i världen, men LKAB stängde gruvan i december 2016. Bolaget ansåg att de inte fick lönsamhet på järnmalmen och att den inte höll tillräckligt hög kvalité, då den har för hög kiselhalt.

– Vi kan bara blanda in runt 10-20 procent av malmen från Mertainen i processen på grund av den höga kiselhalten, säger Björnström.

Malmen från Mertainen som inte kan användas helt ut i LKAB:s process på grund av höga halter av kisel ska alltså rädda LKAB att hålla nivån i den totala produktionen av malm. Men det finns inga planer att öppna gruvan igen för brytning när lagret är tömt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet