Företagaren Per-Ola Olofsson kan komma att överklaga Foto: SVT

Detaljplanestriden är inte över

Publicerad

Striden om detaljplanen som ska omvandla Kiruna centrum till gruvområde är inte över. Fastighetsägare som ännu inte har fått sina fastigheter inlösta av LKAB kan komma att överklaga.

Debatten under måndagen i Kiruna kommunfullmäktige blev lång och utdragen innan klubban föll och detaljplaneändringen för Kiruna centrum var antagen. Den ska omvandla centrum till gruvområde och säkra LKAB:s fortsatta gruvbrytning.

Men än är det kanske inte över.

Gunnar Selberg som inte bara är politiker, utan även företagare med verksamhet i Kiruna centrum och därmed troligen sakägare med rätt att överklaga detaljplanen. Men han har förstått att andra kommer att göra det.

– LKAB har ju inte gjort upp med fastighetsägarna, utan nu bor de i ett område som blir gruvindustriområde, och de kommer att överklaga. Det säger de ju.

Dialogen med LKAB är obefintlig

Per-Ola Olofsson är en av de ganska få fastighetsägare i Kiruna centrum som ännu inte har fått sin fastighet inlöst av LKAB.

– Just nu är dialogen med LKAB obefintlig. De har inte varit i kontakt med oss på månader och vi har jättemycket frågor som vi inte har fått svar på. Vad händer med vår verksamhet när vi fortsätter och bryter mot detaljplanen? Vad händer med marknadsvärdet? vad händer med våra anställda? Vi vet inte.

En överklagan av detaljplanen är något som han i alla fall överväger.

– Jag vet inte om vi får överklaga, men jag tycker att LKAB ska lösa in alla fastigheter innan man ändrar detaljplanen, säger han.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) säger att man har fört de diskussionerna, men att man till sist kom fram till att det var bättre att anta detaljplanen redan nu.

– Om vi skulle ha krävt att alla skulle vara inlösta hade det kunnat vara så att en enda fastighetsägare i slutändan och är den som egentligen dikterar om det överhuvudtaget går att släppa detaljplanen, och som är den som bestämmer priset.

Vad kan en överklagandeprocess innebära

Frågan är vad en utdragen överklagandeprocess skulle innebära för LKAB. När detaljplanen för den första så kallade Gruvstadsparken överklagades 2011 tog det mer än ett år innan den till sist vann laga kraft.

Bo Krogvig, direktör för kommunikation och samhällskontakter vid LKAB, svarar via mail.

”Det är en hypotetisk fråga. Mest tidskritisk är planen för Gruvstadspark 2:3 och det är klart att vi har sett över alternativa lösningar om detaljplaneändringarna skulle dra ut på tiden genom överklaganden. En utdragen överklagandeprocess kan komma att påverka verksamheten negativt. I ansökan om detaljplaneändringarna har vi liksom kommunen följt de lagar, regler och förordningar som gäller varför vi bedömer att det är liten risk att ett överklagande skulle vinna fram.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.