Kiruna. Foto: SVT

S röstade för detaljplan – idag avgörs framtida gruvbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas medlemsmöte beslutade att rekommendera S-ledamöterna i dagens kommunfullmäktige att rösta igenom detaljplanen som ska omvandla Kiruna centrum till gruvområde.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson säger att hon räknar med att alla socialdemokrater i kommunfullmäktige följer partibeslutet som togs under söndagskvällen.

– Ja, det gör jag. Vi har dessutom en kandidatförsäkran som ledamöterna har skrivit på att man ska följa partiets beslut. Jag tycker att det är logiskt. Om man ska följa ett parti kan man inte rösta som man själv känner i olika frågor, säger hon.

Frågan kring detaljplanen började när alla närvarande partier i kommunfullmäktige skickade ett brev till regeringen som kan tolkas som ett ultimatum; om inte Kiruna kommun får löfte om en centrumnära järnvägsstation så släpper inte kommunen igenom detaljplanen som möjliggör fortsatt gruvbrytning i Kirunagruvan.

LKAB svarade senare med hot om produktionsneddragningar och permitteringar av personal och kommunledningen valde att ändå släppa igenom planen.

Dock blev det mothugg i kommunstyrelsen när socialdemokraten Roger Suup röstade mot partilinjen och frågan återremitterades. När ärendet kom upp igen för två veckor sedan gick han med på att släppa detaljplanen för beslut i kommunfullmäktige med villkoret att medlemmarna i partiet först skulle få chansen att tycka till.

Där är vi idag inför kommunfullmäktige som samlas klockan 13.00.

Frågan är om alla socialdemokraterna kommer att rösta enligt partilinjen.

Roger Suup svara själv på denna direka fråga från SVT Norrbotten för två veckor sedan. ”Ja, det utgår jag ifrån.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.