Efter mordförsöket i Luleå – experten om vad som kan hända 32-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot den 32-årige mannen som Luleå tingsrätt funnit skyldig till mordförsöket vid Kuststad dröjer. Anledningen är att den rättspsykiatriska utredningen kommit fram till att han var allvarligt psykiskt störd vid gärningen men inte nu. Experten i straffrätt reder ut vad som kan hända nu.

Till skillnad från många andra länder kan de som var allvarligt psykiskt störda vid gärningen dömas till fängelse. I fallet med mordförsöket vid Kuststad finns det lagstöd på flera grunder, bland annat genom hur grovt brottet var och att det psykiska tillståndet var självförvållat genom missbruk.

– Man brukar ta fyra års fängelse som en tumregel, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Juridiska institutionen på Stockholms universitet.

Mordförsök vid Kuststad

Ifrågasätter

Åklagaren har yrkat på 12 års fängelse för 32-åringen och tingsrätten har redan tagit ställning till att mannen begick gärningen. Försvaret pekar på att det måste finnas uppsåt för mordförsöket vilket inte går ihop med resultatet från den rättspsykiatriska utredning.

Den utredningen kommer nu att ses över av rättsliga rådet och doktorn i straffrätt tror att det kommer sluta med fängelse för 32-åringen, vilket du hör mer om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök vid Kuststad

Mer i ämnet