Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Lind blir ny chef för Kiruna och Norrbottens länskonstmuseum. Ett museum som haft flera motgångar under årens lopp. Foto: Leif R Jansson / TT

Från Moskva till Kiruna – konstmuseet får meriterad chef

Uppdaterad
Publicerad

Maria Lind har jobbat med konst i Stockholm, München och New York. Nu är hon kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva.

Nästa destination blir Kiruna och Norrbottens länskonstmuseum.

Museidirektionens ordförande Roger Suup var nöjd när han presenterade den nya chefen vid en till största del digital presskonferens under onsdagen.

– Det är som att Kiruna IF skulle ha värvat en hel femma från NHL, säger han.

Maria Lind har vid sidan av uppdragen utomlands varit intendent för Moderna museet i Stockholm och chef för Tensta konsthall. Hon har också arbetat som konstkritiker på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Flyttar till hösten

Hon har fortfarande kvar ett par månader på sitt förordnande i Moskva och flyttar till Kiruna under hösten.

Hon tar över ett museum som har kantats av svårigheter under de första åren. Det har handlat dels om ett tak som inte har velat sluta läcka in vatten, dels om psykosociala arbetsmiljöproblem.

Länskonstmuseet i Kiruna har också fått kritik av lokala konstnärer för att det inte har varit tillräckligt synligt och utåtriktat.

Planera och realisera

Maria Lind hoppas att museet och dess verksamhet ska märkas i hela Norrbotten under de kommande åren.

– Det kommer inte att ske över en dag. Jag och teamet måste först förstå var landet ligger och sedan börja planera och realisera, säger hon.

Ni hör den nya chefen om hennes planer för museet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.