Ulf Bergman, tidigare divionschef för Division Nära, där bland annat hälsocentralerna och Tandvården ingår utses som tillförordnad regiondirektör efter att Anna-Stina Nordmark Nilsson valt att lämna posten. Foto: Pressfoto/Region Norrbotten

Han tar över region Norrbottens högsta post efter Nordmark Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Det är den tidigare divisionschefen Ulf Bergman går in som tillförordnad regiondirektör. Det efter att Anna-Stina Nordmark Nilsson valt att lämna sitt uppdrag.

Ulf Bergman har tidigare lett Division Nära, där hälsocentralerna och Folktandvården ingår och har sedan tidigare lång erfarenhet av vården i Norrbotten.

– Det finns flera frågor som vi måste fokusera på i regionen. Det gäller i synnerhet frågor som kompetensförsörjning och arbetsmiljö. Det är våra viktigaste förutsättningar för att kunna erbjuda en god vård. Jag är ödmjuk inför de utmaningar vi står inför, men ser fram emot att fortsätta arbetet tillsammans med regionens chefer, medarbetare och fackliga organisationer, nu på en övergripande nivå, säger Ulf Bergman, i ett pressmeddelande.

Ulf Bergman är 64 år och har en bakgrund som sjuksköterska. Han har haft ledande roller inom vården i över 30 års tid i regionen och innan det landstinget. Där har han verkat som bland annat som närsjukvårdschef, länschef för internmedicin och stabschef för Piteå närsjukvårdsområde. Under pandemin har Bergman lett den lokala krisledningen i Piteå.

– Det är glädjande att Ulf har tackat ja. Han är erfaren, har ett brett kontaktnät och kan organisationen väldigt väl. Han passar utmärkt för uppgiften, säger regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård.

Rollen som regiondirektör axlar Ulf Bergman från den 18 juli och uppdraget sträcker sig till den 31 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.