Kurvan i Masugnsbyn där dödsolyckan inträffade. Foto: SVT

JO riktar kritik mot Trafikverket efter dödsolyckan i Masugnsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer omkom efter en trafikolycka i en kurva utanför Masugnsbyn 2019. Tre gånger innan olyckan hade kurvan anmälts till Trafikverket utan att några åtgärder vidtogs – uppgifterna hade skickats till fel enhet. JO kritiserar nu myndigheten.

Lördagen den 12 december 2019 omkom sex schweiziska turister när de krockade med en malmbil i en kurva i Masugnsbyn, Kiruna kommun.

Hösten samma år kunde SVT:s Uppdrag granskning visa att olyckskurvan anmälts tre gånger till Trafikverket innan olyckan – utan att något hände.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

En privatperson anmälde Trafikverket till justitieombudsmannen, JO, efter programmet eftersom anmälaren ansåg att Trafikverket inte varnat för kurvan.

Enligt Trafikverket hade inte uppgifterna om de tidigare anmälningarna av kurvan kommit in till rätt enhet.

JO kritiserar nu Trafikverket och menar att det är ”en självklarhet att en myndighet ska se till att inkomna handlingar når rätt del av myndigheten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

Mer i ämnet