”All planering har övergått till penna och papper”, säger Anna-Lena Andersson, chef för socialförvaltningen i Kalix kommun. Foto: SVT

Ransomware-attack mot Kalix kommun fortsätter att ställa problem

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen drabbades Kalix kommun av en ransomware-attack – vilket fått allvarliga konsekvenser för kommunens verksamheter, bland annat hemtjänsten.

Det kan ta flera veckor innan alla system är igång igen.

– Det finns ingen bortre gräns, vi måste lösa det här, säger kommundirektören Maria Henriksson.

Natten till torsdagen slogs stora delar av Kalix kommuns it-system ut. Bland annat fungerar inte mejlfunktionen, och hemtjänsten kommer inte åt journaler och medicinlistor. Räddningstjänstens verksamhet ska dock inte vara påverkad och det finns inga tecken på att hackarna stulit data från kommunens servrar.

Än så länge är det oklart vilka som ligger bakom it-attacken, uppger kommundirektör Maria Henriksson vid en pressträff på fredagen. Man vill dock inte kommentera vilken lösensumma hackarna krävt för att låsa upp it-systemen.

IT-attack mot Kalix kommun

Ska arbeta hela helgen

Kommunen, och de externa konsulter man tagit hjälp av, arbetar nu med att få igång de viktigaste systemen som man hoppas kunna återstarta inom ett dygn.

Det kan dock ta veckor innan man kommer åt alla system igen.

– Det finns ingen bortre gräns, vi måste lösa det här, säger kommundirektören Maria Henriksson.

Arbetet kommer att pågå hela helgen.

– Vi ska inte låta skurkarna vinna, det är målsättningen, säger Kenneth Björnfot, it-stabschef.

”Jobbar intensivt”

En av de förvaltningar som drabbats hårt är socialförvaltningen, som inte kommer åt exempelvis journaler, planering och medicinlistor. Förvaltningen har övergått till analoga verktyg och det har fungerat bra, enligt Anna-Lena Andersson, chef för socialförvaltningen.

– Nu jobbar vi intensivt med att helgen och kommande vecka ska vara klar. All planering har övergått till penna och papper och det fungerar väl, säger hon.

Kommunen har också startat stödtelefonnummer som brukare kan ringa till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet