Invigning av Gruvstadsparken del 1 Foto: SVT ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kirunaföretagare förlorade mål om centrumplan

Publicerad

Kiruna kommun fick rätt mot en fastighetsägare, tre restaurangidkare samt tre butiksägare som hade överklagat detaljplanen för Kirunas befintliga centrum till mark- och miljödomstolen. Bland företagarna finns Kirunas nuvarande kommunalråd Gunnar Selberg (C).

Det handlar om detaljplanen, kallad Gruvstadspark 2, som ska omvandla dagens centrum till parkområde och därefter till gruvindustriområde. Kirunagruvan äter sig in under staden och tvingar dagens centrum att omlokaliseras två kilometer österut.

Gunnar Selberg lämnade in sin överklagan innan han valdes till kommunalråd i höstas. Han anför han att det inte är säkerställt att det byggs upp ersättningslokaler i ett nytt centrum och att det inte framgår hur avvecklingen av befintligt centrum ska gå till.

Varken han eller de andra företagarna har ännu gjort upp med LKAB om hur de ska ersättas när de tvingas utrymma sina lokaler. De anser att detaljplanen borde slå fast vilka ersättningar de kan få.

Fastighetsägaren Torsten Söderberg påpekar att LKAB redan har löst in Kiruna kommuns och Kirunabostäders lokaler och att de har fått så mycket betalt att man kan tala om otillbörligt gynnande. Dessutom saknas garantier för att LKAB faktiskt kommer att lösa in fastigheterna i planområdet så småningom.

Mark och miljödomstolen skriver att de förvisso ”sympatiserar” med de farhågorna, men att det inte finns något formellt krav på att detaljplanen ska faktiskt genomföras och att området verkligen ska omvandlas till gruvindustri.

Framför allt anser mark- och miljödomstolen att det inte har gjorts några formella fel kring detalplanen och avslår alla överklaganden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet