Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landshövdingen i Norrbotten efterlyser att staten inför en kommunakut. Foto: SVT och Länsstyrelsen Norrbotten

Landshövdingens uppmaning till regeringen: Inför kommunakut

Uppdaterad
Publicerad

I hela norra Sverige presenteras ständigt nya miljardprojekt som kräver stora investeringar från kommunerna själva. Landshövdingen i Norrbotten efterlyser nu att staten inför en kommunakut – och vänder om flyttbidrag.

I Norrbotten och Västerbotten beräknas det år 2035 behövas ytterligare 100 000 människor för att klara de stora investeringarna som presenteras på löpande band.

Förutom vägar och infrastruktur för själva industrisatsningarna krävs det nya skolor och boenden som kommunerna själva ska leverera.

Industriboomen i norr

– Där hoppas jag verkligen att regeringen tar tag i detta och ser att det också måste finnas någon sorts kommunakut för de där det blir en enorm expansion, säger landshövding Lotta Finstorp.

Vänder om flyttbidrag

2020 tillsatte regeringen Peter Larsson som samordnare för att hjälpa de stora företagssatsningarna i Norrbotten och Västerbotten, och i juni tillsattes även Eva Nordström som samordnare för att koordinera statliga insatser.

Många bolaget vittnar fortfarande om svårigheter att rekrytera människor till norra Sverige och Kanunis Iron:s vice vd har efterlyst ett flyttbidrag. Landshövdingen var för ett år sen kritisk till den idén men har nu vänt i frågan och vill att regeringen utreder detta.

– Kompetensförsörjningen i Norrbotten är en stor utmaning. Då kan flyttbidrag vara en grej men jag ser en risk med att man nöjer sig med det från olika aktörer men vi måste jobba tillsammans med att stärka varumärket Norrbotten genom bra skolor, fritid och kultur, säger Finstorp.

Hör landshövdingen om kommunakut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet