Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se drönarens bilder från raset i gruvan – omfattande skador

Uppdaterad
Publicerad

Just nu analyserar LKAB de första bilderna från drönare och de visar omfattande skador i Kirunagruva efter gruvraset som skedde 18 maj.

Det kan finnas ett flertal produktionsorter som rasat ihop helt.

– Det är omfattande skador, säger Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef  vid LKAB.

Han berättar att gruvbolaget hade  produktion i totalt elva block i Kirunagruvan innan det stora skalvet i maj. Ett block där man skjuter och borrar består av mellan 15 – 20 orter som är runt 400 meter långa.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Fortsatta reparationer

Ett av dessa block har LKAB inte kommit in i på grund av att bergutfall blockerat den. Därför vet man inte hur många orter som är skadade ännu, det kan vara en eller tio i detta block.

– Det kan vi inte svara på förrän vi kommer åt blocket. Idag producerar vi i fyra av dessa elva block och vi har påbörjan flera reparationsarbeten. Det går dock att kompensera till viss del genom att bryta på andra håll, säger Fredrik Björkenwall.

I klippet kan du se drönarbilder från gruvraset och höra Fredrik Björkenwall berätta vad bilderna visar.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet