Ett tak på en ladugård har rasat in i Heden utanför Boden. Foto: SVT

LRF om ladugårdsraset: ”En stor tragedi”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kor har dött efter att ett tak rasade in på en ladugård i Heden. LRF Norrbotten uppmanar nu djurägare att omedelbart se över sina tak.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som taket rasade in. Byggnaden innehöll 300 mjölkkor och flera har dött.

– Det är en stor tragedi, det värsta man kan råka ut för som djurägare, säger Jenny Karlsson, LRF Norrbottens ordförande i ett pressmeddelande.

Takras i Norrbotten

Stöttar ägarna

Flera LRF-företrädare är på plats vid ladugården för att stötta ägarna och hjälpa till.

– Som tur är har bara en fjärdedel av taket raset och mjölkanläggningen är intakt. Man har fått ut en tio-tolv djur som ses till av veterinärer, men cirka 40 ligger tyvärr kvar under rasmassorna, förmodligen är många döda, säger Lars Eriksson, vice ordförande i LRF Norrbotten.

Han berättar att ägarna skottat taket två-tre gånger – men att det ändå inte räckt.

– Det är svårt att ha full beredskap och det är ett problem att anläggningarna blir större och större, och samtidigt ett allt mer extremt väder.

”Ha en beredskapsplan klar”

LRF Norrbotten uppmanar alla djurägare att omedelbart se över sina tak.

– Det är bättre att kolla en gång för mycket, och att också ha en beredskapsplan klar, säger Jenny Karlsson.

Takraset är ett av flera som inträffat på ladugårdar i norra Sverige under vintern. I februari förlorade en bonde 17 djur i Sidensjö och på en gård i Backträsk rasade taket in på ett 80-tal djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takras i Norrbotten

Mer i ämnet