Ett tak på en ladugård har rasat in i Heden utanför Boden. Foto: SVT

Tak har rasat in på ladugård – 70 kor döda eller skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på fredagsmorgonen larmades räddningstjänsten till en gård utanför Heden i Boden, där taket på en ladugård med mjölkkor rasat in. Det fanns 300 djur uppstallade i byggnaden.

– Ungefär en fjärdedel av byggnaden har rasat in och ägaren har tillkallat veterinär, säger räddningstjänstens inre befäl Peter Vikström.

Strax före klockan fem på fredagsmorgonen larmades räddningstjänsten till gården utanför Boden. Det är troligen stora mängder snö som fått taket att rasa in.

Takras i Norrbotten

– En del av djuren har hamnat under det nerrasade taket, säger Peter Vikström.

Skadade och döda djur

Räddningstjänsten har ett omfattande arbete att genomföra på olycksplatsen. När vi når yttre befäl, Patrik Juhlin, klockan halv tio på fredagsförmiddagen så berättar han så här:

–  Det är 90 kor som är skadade och de flesta är döda. Det finns två veterinärer på plats som tar hand om djuren.

Över 200 kor står fortfarande kvar i ladugården vars tak är relativt intakt till tre fjärdedelar men rasrisken bedöms som stor.

Vid 17-tiden ska ett femtiotal döda och skadade kor ha tagits ut ur ladugården. Exakt vad siffran döda och skadade kor slutar på är oklart i nuläget.

Korna måste mjölkas

– Byggnaden är instabil så vi kan inte gå upp på taket och skotta men vi får hit två kranbilar med stålflak som vi kan stå på utan risk, säger Patrik Juhlin.

Även en helikopter kallas in för att hjälpa till med snöröjningen på ladugårdstaket.

– Det mest akuta just nu är att korna måste mjölkas, säger Ulrika Wänkkö, SVT:s reporter på plats.

LÄS MER: I februari rasade ett ladugårdstak i Backträsk – 50-tal kor under rasmassorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takras i Norrbotten

Mer i ämnet