Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lenita Ericson (S) om de nya säkerhetsåtgärderna Foto: SVT

Så ska Luleå kommun ska stoppa nya ”Lekfalkaffärer”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år står Luleå kommun inför obligatoriska kontrollmoment som ska se till att den så kallade Lekfalkaffären inte kan ske igen.
– Det här har inte fungerat på ett och ett halvt år, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Kommunstyrelsen i Luleå beslutade i dag att införa fem nya kontrollmoment för riskbedömning och tre av dem är en direkt följd av Lekfalkaffären och den turbulens som uppstod efteråt.

Anmälde sig själv

Kommunen ska nu se till att delagtionsbeslut om direktupphandlingar – som förre kommundirektörens vidlyftiga konsultköp – ska återrapporteras.

Dessutom ska avtalstroheten mot redan upphandlade leverantörer hållas och ingen ska kunna köpa konsulttjänster av andra företag, som Mikael Lekfalk gjorde.

Utöver det ska det kontrolleras att dataskyddsförordningens (GDPR) skydd av personuppgifter säkerställs.

I det fallet har Luleå kommun anmält sig själv till datainspektionen för att man på intranätet kan ha röjt identiteten för den anställde i en kommunal verksamhet som anmälde förre kommunalrådet Niklas Nordström (S) för ”olämpligt beteende”.

”Har inte fungerat”

Kommunalrådet Lenita Eriksson (S) har stora förhoppningar på att de obligatoriska kontrollmomenten ska skapa ordning och reda i verksamheten.

– Vi har upptäckt att det här inte fungerat på ett och ett halvt års tid. Om en person som får fatta delegationsbeslut inte informerar om det så faller det också ett ansvar på ledamöterna kommunstyrelsen. Därför är det så viktigt att det är blir ett kontrollmoment i internkontrollplanen och att vår verksamhet fungerar korrekt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet