Nytt fall av CWD, den så kallade avmagringssjukan har upptäckts i Norrbotten.

Nytt fall av älgsjukdomen CWD i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt fall av avmagringssjuka, även känd som CWD, har upptäckts hos en älgko i Arvidsjaurs kommun. Första fallet i Norrbotten gjordes i mars i år.

Det första fallet av sjukdomen i Sverige upptäcktes i mars i Arjeplog och nu har alltså ett fall upptäckts i Arvidsjaur. I båda fallen har det rört sig om äldre älgkor. Även i Norge och Finland har smittade älgar upptäckts.

– Denna älg visar likheter med det tidigare fallet i Arjeplog och de äldre älgar i Norge och Finland som hittats med avmagringssjuka. Mycket talar för att det kan röra sig om spontant uppkomna förändringar och inte den smittsamma varianten av sjukdomen, men ytterligarare analyser behöver göras för att säkert veta om fallen är lika, säger epidemiolog Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Finns i två varianter

Sjukdomen finns i två varianter – en smittsam och en icke smittsam. Jämförelser med fall i Norge tyder hittills på att de svenska älgar som drabbats inte har fått den smittsamma varianten.

– Att det är två fall inom samma område behöver fortfarande inte betyda att det är smittsamt. Det kan handla om slump. Från andra arter, nöt, får och människa vet vi att det är väldigt stor skillnad mellan arter hur vanligt det är med spontant uppkomna fall av prionsjukdom. Det är möjligt att det kan vara ganska vanligt på äldre älgar, säger Maria Nöremark.

Eftersom klassisk CWD påvisats i Norge pågår nu en övervakning i flera länder i Europa, däribland Sverige.  Maria Nöremark vill poängtera vikten av att lämna in prover så att sjukdomen kan bekämpas och spridningen begränsas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet