Fem män åtalas för bland annat jaktbrott, och flera djur plågades innan de dödades. Foto: Ur polisens förundersökning

I den huvudmisstänktes mobil – grymma filmer på rovdjur i fällor

Uppdaterad
Publicerad
Under måndagen inleddes rättegången om en av Sveriges största jakthärvor på Luleå tingsrätt. Fem män är åtalade för sammanlagt 22 brott såsom grova jaktbrott, vapenbrott och häleri.
Åtta rovdjur misstänks ha dödats olagligt och vissa av djuren ska ha plågats innan de avlivats.

Det var i augusti förra året som ett 40-tal poliser slog till mot ett flertal adresser samtidigt. Fem män häktades då och i dag börjar alltså den fyra dagar långa rättegången i Luleå tingsrätt där SVT Nyheter är på plats och direktrapporterar.

SVT rapporterade · SVT på plats i rättssalen

09.03
Alldeles strax inleds rättegången i Luleå tingsrätt. Vi finns på plats och kommer att direktrapportera under hela dagen.
09.07
Rättegången om grovt jaktbrott, jakthäleri och vapenbrott startar. Mycket media finns på plats för att bevaka rättegången.
09.11
Åklagaren presenterar sina yrkande. Det handlar först om en järv, ett djur som är rödlistat på grund av att det är utrotningshotat. Jaktbrottet anses därför som grovt.
09.13
37-årig man är åtalad för grovt jaktbrott, den huvudmisstänkte för anstiftan av grovt jaktbrott och 39-åringen för grovt jakthäleri.
09.14
31 augusti 2016 gjorde polisen ett stort tillslag, grep anhöll och häktade de fem åtalade. Husrannsakan gjordes också hos männen.
09.15
Idag kommer sex åtalspunkter att tas upp.
  1. Grovt jaktbrott - där en 37-årig man misstänks ha skjutit en järv 
  2. Anstiftan av jaktbrott - där den huvudmisstänkte misstänkts ha förmått/uppmuntrat 37-åringen att döda järven
  3. Jakthäleri - där en 39-årig man misstänks ha låtit sin hund slita och dra i den döda järven
  4. Grovt jaktbrott - där 37-åringen misstänks ha snarat en björn 
  5. Medhjälp till jaktbrott - där den huvudmisstänkte uppmuntrat 37-åringen samt gett råd om hur han skulle gå tillväga
  6. Medhjälp till grovt jaktbrott - där den huvudmisstänktes pappa misstänks ha förmedlat och transporterat material till björnfällan
09.17
Åklagaren redogör nu för beslagtaget material. En GPS anträffades då i 37-åringens lätta lastbil. GPS-en har analysterats. Även mannens mobiltelefon beslagtogs.
09.19
Männens mobiltelefoner avlyssnades av polisen innan tillslaget. Därigenom har polisen fått tag på bilder från en åtelkamera som skickats mellan två av männen.
09.20
Åklagaren spelar nu upp ett telefonsamtal mellan den huvudmisstänkte och 37-åringen. Samtalet kommer tidigt på morgonen 25/7 2016.
09.21
Hur ser straffskalan ut för grovt jaktbrott, artskyddsbrott mm?
Tidigare har åklagare Åse Schoultz sagt att brotten leder till fängelsestraff på minst sex månader till som mest fyra år.

Det handlar om fyra björnar, tre lodjur och en järv som dödats mellan januari 2012 och augusti 2016. Några av djuren ska ha skjutits och andra har fångats med hjälp av snaror och fällor.

Kopplingar till renskötsel

Tre av de fem männen åtalas för grova jaktbrott. Den huvudmisstänkta ska ha dödat tre björnar och tre lodjur illegalt. Flera av de åtalade är renskötare och har ansvarspositioner i olika samebyar. Just rennäringen är mycket utsatt när det kommer till rovdjursbestånden, då stora mängder renkalvar dödas av rovdjur.

Som bevismaterial mot de åtalade männen används sms-konversationer, telefonavlyssningar och information från männens GPS-utrustning. Polisen har också hittat bilder och filmer som visar hur djuren har dödats.

Även vapen, ammunition och olika fällor har beslagtagits hemma hos en del av männen.

Ny bevisning i jakthärvan

Den man som tidigare haft myndighetsuppdrag med viltförvaltning och som nu står åtalad för jakthäleri efter att polisen hittat ett björnhuvud i en containerfrys, kommer att höras under torsdagen. Hans advokat Lisa Länta ska då visa ny bevisning som ska styrka hennes klients oskuld.

Advokaten säger till SVT Nyheter Norrbotten att björnhuvudet hittades i en stor fryscontainer som används för forskning. En björnforskare har även kallats som vittne för att belägga att kvarlevorna inte kommer från en tjuvskjuten björn utan en björn som är dödad av andra björnar.

Säkerhetspådrag

Innan dagens rättegång fattade Luleå tingsrätt beslut om att ha säkerhetskontroll för alla besökare. Vid tingsrättens ingång fanns därför larmbåge samt personal som visiterar vid utslag.

Inför första delen av rättegången som startade klockan nio passerade besökare utan några problem.

– Det ser ut som säkerheten på en flygplats här men än så länge har det varit lugnt, säger en av säkerhetspersonalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet