Fem män åtalas för bland annat jaktbrott, och flera djur plågades innan de dödades. Foto: Ur polisens förundersökning

I den huvudmisstänktes mobil – grymma filmer på rovdjur i fällor

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången om en av Sveriges största jakthärvor på Luleå tingsrätt. Fem män är åtalade för sammanlagt 22 brott såsom grova jaktbrott, vapenbrott och häleri.
Åtta rovdjur misstänks ha dödats olagligt och vissa av djuren ska ha plågats innan de avlivats.

Det var i augusti förra året som ett 40-tal poliser slog till mot ett flertal adresser samtidigt. Fem män häktades då och i dag börjar alltså den fyra dagar långa rättegången i Luleå tingsrätt där SVT Nyheter är på plats och direktrapporterar.

SVT rapporterade · SVT på plats i rättssalen

Laddar in inlägg...

Det handlar om fyra björnar, tre lodjur och en järv som dödats mellan januari 2012 och augusti 2016. Några av djuren ska ha skjutits och andra har fångats med hjälp av snaror och fällor.

Kopplingar till renskötsel

Tre av de fem männen åtalas för grova jaktbrott. Den huvudmisstänkta ska ha dödat tre björnar och tre lodjur illegalt. Flera av de åtalade är renskötare och har ansvarspositioner i olika samebyar. Just rennäringen är mycket utsatt när det kommer till rovdjursbestånden, då stora mängder renkalvar dödas av rovdjur.

Som bevismaterial mot de åtalade männen används sms-konversationer, telefonavlyssningar och information från männens GPS-utrustning. Polisen har också hittat bilder och filmer som visar hur djuren har dödats.

Även vapen, ammunition och olika fällor har beslagtagits hemma hos en del av männen.

Ny bevisning i jakthärvan

Den man som tidigare haft myndighetsuppdrag med viltförvaltning och som nu står åtalad för jakthäleri efter att polisen hittat ett björnhuvud i en containerfrys, kommer att höras under torsdagen. Hans advokat Lisa Länta ska då visa ny bevisning som ska styrka hennes klients oskuld.

Advokaten säger till SVT Nyheter Norrbotten att björnhuvudet hittades i en stor fryscontainer som används för forskning. En björnforskare har även kallats som vittne för att belägga att kvarlevorna inte kommer från en tjuvskjuten björn utan en björn som är dödad av andra björnar.

Säkerhetspådrag

Innan dagens rättegång fattade Luleå tingsrätt beslut om att ha säkerhetskontroll för alla besökare. Vid tingsrättens ingång fanns därför larmbåge samt personal som visiterar vid utslag.

Inför första delen av rättegången som startade klockan nio passerade besökare utan några problem.

– Det ser ut som säkerheten på en flygplats här men än så länge har det varit lugnt, säger en av säkerhetspersonalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet