I oktober förra hösten lämnades närmare 9000 namnunderskrifter in till politikerna i Luleå. Foto: SVT.

Kommunstaben säger nej till folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstabens kansli i Luleå har nu berett ärendet angående folkomröstning om skolornas framtid. De föreslår att fullmäktige avslår begäran på en folkomröstning.

Kommunstabens kansli har berett ärendet och bedömt att det är tillräckligt många giltiga namnunderskrifter. Kommunstaben har också begärt in yttrande från barn- och utbildningsnämnden samt från valnämnden och föreslår att fullmäktige avslår begäran om folkomröstning. Nu kommer arbetsutskottet att ta ställning i frågan innan fullmäktige fattar det formella beslutet om en folkomröstning ska hållas eller inte.

Omröstningen startade för ett år sedan

Våren 2019 startade gruppen Hela Kommunen Ska Leva Och Lära en namninsamling för att få tillstånd för en folkomröstning om framtiden för skolorna i Luleå. Med en folkomröstning ville man stoppa planerna på centralisering och stordrift av kommunens skolor och förskolor, samt få fram en utvecklingsplan.

Skolbesparingar i Luleå

I oktober förra hösten lämnades närmare 9000 namnunderskrifter in till politikerna i Luleå. En bra bit över de 6200 som krävs för att frågan om en folkomröstning ska väckas i kommunfullmäktige.

Beslutet flyttades fram

Den 27 april i år skulle kommunstyrelsens arbetsutskott behandlat kravet på en folkomröstning, men då mötestiderna behöver hållas korta på grund av coronavirusets framfart, flyttades beslutet fram till den 15 juni.

Klockan 11.00 under onsdagen kallar nu socialdemokraterna till pressträff i stadshuset angående just folkomröstningen. Medverkar gör kommunstyrelsens ordförande Lenita Ericson, samt vice ordförande Fredrik Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet