Tvingas lämna sitt hem – igen: ”Nu vill vi inte flytta mer”

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av Malmfältens befolkning kommer att behöva flytta på grund av gruvbrytningen. Vi följde med Inga Lisa och Nils Erik Pokka som nu flyttar för andra gången.

De var sist ut av familjerna som bott i den så kallade Gula raden, i närheten av gamla stadshuset. 

– Nu vill vi inte flytta mer, blir det en till gång så flyttar vi till huset vi har i Rensjön, säger Inga Lisa Pokka vid köksbordet i flyttpausen, till Sameradion & SVT Sápmi.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Maken Nils Erik Pokka vill gärna ha kvar ett boende i stan men vill inte heller flytta fler gånger. För sex år sedan flyttade de från sitt hem de haft i många år, till en stor hyreslägenhet i ett gammalt hus i stan. Den här gången letade de rätt länge innan de hittade en som kändes bra, trots att den är mindre än den de haft hittills.

Frysboxen i sovrummet

– Vi får ta in frysboxen i sovrummet, så låter det lite också. Det är så tyst på det nya stället, säger Nils Erik Pokka, till Sameradion & SVT Sápmi.

Omkring 10 000 människor kommer enligt LKAB att behöva flytta i Kiruna och Malmberget på grund av gruvbrytningen. 

Makarna Pokka tror att de kommer trivas i nya lägenheten men det är lite att fundera på innan allt känns bra.

– Jag kommer inte sova där i natt, första natten. Det tar tid innan man gör ett nytt ställe till sitt hem, säger Inga Lisa Pokka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet