Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gruvchefen Nils Stenberg berättar att de inte kan ha full produktion i Kirunagruvan efter det stora gruvraset. Foto: Thommy Johansson/SVT

Malmbrist efter stora gruvraset i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Skalvet i Kirunagruvan förra året innebär produktionsstörningar för LKAB. Eftersom rasområdet i gruvan fortfarande är stängd kan bolaget inte hålla full produktion – och tvingas hitta andra lösningar för att hålla igång verksamheten.

Den 18 maj 2020 inträffade den största seismiska händelsen i LKAB:s gruva någonsin. Centrum för skalvet låg framför allt i block 22, 1 146 meter under jord.

Området där det stora gruvraset inträffade är fortfarande stängd för brytning – och det har ställt till med stora problem för produktionen. LKAB kan inte bryta ut malm i block 22  i Kirunagruvan och har därmed inte kunnat leverera fullt ut till förädlingsverken.

Kan inte stänga ner

Bolaget kan heller inte stänga block 22 och öka brytningen på andra områden utan brytningen måste ske i balans med de andra brytningsområdena.

– Vi har fattat ett beslut att vill komma i fas med block 22, vi vill egentligen att block 22 ska vara det område som går först, alltså djupast ner i gruvan, om man tänker sig hela gruvan som ett V. Så vi måste bryta ut block 22 i någon form för att få ett säkert läge och för att kunna producera för fullt framöver, säger gruvchefen Nils Stenberg.

Full produktion ett år bort

För att få balans i produktionen i gruvan har LKAB tillsatt en särskild projektgrupp som ska arbeta fram en metod för att få igång brytningen i block 22, men det kommer att ta drygt ett år innan det är full produktion i gruvan igen.

– Det är rakt av ur berg säkerhetsperspektiv man måste bryta ut block 22. Ju längre det här drar ut på tiden, desto mer kommer det att påverka de omkringliggande blocken så tiden är en viktig faktor.

Fram till att man har hittat ett sätt att bryta ut block 22 måste LKAB hitta andra lösningar för att kunna hålla igång produktionen i förädlingsverken, en lösning är att ta malm från den stängda gruvan i Mertainen.

Hör gruvchefen berätta mer om hur produktionen påverkas i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet