Foto: SVT

Styrelsen var enig – ja till SD på Folkets hus i Överkalix

Publicerad

Det var ett enigt beslut i Överkalix Folkets hus styrelse att släppa in Sverigedemokraterna (SD). ”Men de har aldrig hyrt av oss. De var bara ute efter rubriker”, säger dåvarande ordföranden Sven-Erik Eklund.

Det var några veckor före valet 2018 och Överkalix Folkets hus-förening hade styrelsemöte med en speciell fråga på dagordningen  – ja eller nej till att Sverigedemokraterna (SD) skulle få hyra lokaler för möten.

Sven-Erik Eklund var ordförande och det hade gått ut centrala direktiv om att säga nej och stänga ute SD, för att partiet inte ansågs stå för människors lika värde, men han var själv beredd att säga ja.

”Alla var för”

Och så blev det också, enligt Sven-Erik Eklund.

– Det var ett enigt beslut i styrelsen. Alla sju styrelseledamöterna röstade ja, ingen var emot. Om vi hade vägrat dem att hyra så skulle de bara ha fått mer rubriker och det var det de ville. Sedan är det också så att vi ska ha ett folkets hus för alla, säger han.

Enligt Sven-Erik Eklund har SD trots det inte hyrt lokal på Folkets hus i Överkalix en enda gång efter beslutet.

– De har ringt och kontrollerat om de får hyra en lokal och fått ett positivt svar, men de har aldrig hyrt av oss. Det visar att vårt beslut att säga ja var ett bra beslut.

Menar du att de ville dra igång en liknande debatt i Överkalix som i Gällivare och Kiruna?

– Ja, just precis. Det var det de var ute efter, som vi förstod det, säger Sven-Erik Eklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer