En flaska doftspray glömdes kvar på en het platta och tryckvågen raserade en hel husvägg på Bergnäset utanför Luleå. Foto: Arkiv/Micke Nyberg, SVT

SVT avslöjar: Doftspray bakom explosionen som tryckte ut husvägg i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan SVT Norrbotten berätta att det var en flaska doftspray som glömdes kvar på en het platta som orsakade den kraftiga explosionen på Bergnäset utanför Luleå.

Lufttrycket ledde till att en lägenhetsvägg raserades och en person är fortfarande är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.

Det var fredagen den 8 oktober som en kraftig explosion inträffade i ett flerfamiljshus i stadsdelen Bergnäset i Luleå. Husfasaden trycktes ut och fyra personer greps och misstänktes initialt för allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Doftspray på het platta exloderade

Nu kan SVT avslöja vad som orsakade det hela.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

Det var en doftspray som glömdes kvar på en het platta i köket och tryckbehållaren exploderade och ledde till en rejäl smäll.

– Jag inväntar den tekniska rapporten, men det ser ut som att en exploderande doftsprayflaska ledde till en smäll och en tryckvåg som gjorde att en hel vägg raserades. Luften expanderade och hittade snabbt en svag punkt i väggen. Det är det vi tror har hänt, säger Fredrik Hansson, polisens förundersökningsledare.

Nya förhör planeras

Tre av de misstänkta personerna avskrevs från utredningen i ett tidigt skede och medan lägenhetsinnehavaren är fortsatt misstänkt men för allmänfarlig vårdslöshet.

– Som sagt, jag avvaktar den tekniska rapporten som bör komma i veckan och sedan blir det nya förhör innan vi tar ställning till utredningen och om den allmänfarliga vårdslösheten är åtalbar eller inte, säger Fredrik Hansson.

Bostadsbolaget Lulebos vd Erik Öhrling är sparsam med kommentarerna om händelsen.

– Vi överlåter brottsutredningen med varm hand till polisen eftersom vi inte är några sprängsämnestekniker. Vad jag vet har Lulebo aldrig tidigare råkat ut för en liknande explosion i en lägenhet och jag är glad över att ingen skadade sig eftersom det var en så stor smäll, säger han.

Tjugotal boende evakuerades

I samband med explosionen evakuerades ett 20-tal personer. SVT träffade Sven-Olof Leppäniemi samma dag som han fick flytta hem och då var känslorna blandade.

– Det är jätteskönt samtidigt som man har mycket funderingar. Man undrar vad som har hänt egentligen, sa han då.

I klippet nedanför kan du se skadorna som explosionen orsakade

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i flerfamiljshus på Bergnäset

Mer i ämnet