NMR:s demonstrationståg i Boden 1 maj. Foto: SVT

Vems ansvar är det att nazister marscherar i Boden?

Uppdaterad
Publicerad

Skulle du kunna rösta på ett nazistiskt parti? Eller tycker du kanske att nazistiska organisationer ska förbjudas helt? Med anledning av att Nordiska motståndsrörelsen vill ta en plats i kommunfullmäktige i Boden hade vi i dag ett direktsänt samtal – där tittarna ställde frågorna.

I veckan har vi haft fokus på Boden där ett nazistiskt parti för första gången i modern tid demonstrerat och i september ställer samma parti upp i valet till kommunfullmäktige.

Nordiska motståndsrörelsen vill bland annat inrätta ett statligt institut som ska dna-testa människor för att på så sätt avgöra vilka som ska få bo kvar. Vad väcker det för tankar hos dig? Hur tycker du att de etablerade partierna ska agera? Och vad händer med politiken när ett antidemokratiskt parti ställer upp i ett demokratiskt val?

I dag hade vi ett direktsänt samtal med Olle Lindström (M) och Claes Nordmark (S) som representerar kommunens två största partier. Politikerna svarade under sändningen på frågor som tittare skickade in.

I klippet ovan kan du se en repris av sändningen. I chatten kan du läsa frågor som skickades in och vår rapportering inför sändningen.

SVT rapporterade · Nazister vill in i kommunpolitiken i Boden

Om du missade direktsändningen kan du se den i efterhand på SVT Play:
 
10.12
Hej och välkommen!
Dagen efter första maj i Boden kommer vi på SVT ha ett direktsänt samtal med de två största partierna i kommunen. Vi kommer att prata om hur politiken påverkas när ett nazistiskt parti vill etablera sig.
Direktsändningen startar 12.30 - men redan nu kan du ställa dina frågor till politikerna här i flödet. Vi kommer försöka svara på så många som möjligt under sändningen.
10.28
Hur planerar ni politiker att arbeta för att undvika att nazismen ges ett parlamentariskt fäste hos oss i Norrbotten?
10.29
Anser S att de gjorde rätt att ha sitt eget tåg för medmänsklighet istället för att gå med resten av bodens befolkning i den gemensamma samlingen mot nazismen? Och tycker S verkligen med sin inhumana flyktingpolitik och inskränkas av strejkrätten att de har rätt att överhuvudtaget tala om medmänsklighet?
10.29
Om vårat grannland Finland har insett att ett antidemokratiskt parti inte kan ställa krav på ett demokratiskt samhälle och ställa upp i demokratiskt val, VARFÖR tillåts det i Sverige?
Vad är det som är oklart här?
Hur långt ska det gå innan Sverige agerar utifrån mänskliga och demokratiska rättigheter för att värna om dessa?

Sluta med denna skenheliga demokratin.
10.41
Här är en sammanfattning av första maj i Boden - där det hölls fem manifestationer och tre första majtåg.
 

Sammanfattning: Så gick demonstrationerna på 1 maj i Boden

Ett hundratal anhängare av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerade i Boden på 1 maj. Samtidigt samlades omkring 2000 personer för att protestera mot NMR och för att fira ett traditionsenligt första maj.
10.54
Hur kan man tillåta "demonstrationer" med syfte att strypa yttranderätt/ existens för människor som inte delar t.ex NMR's ganska inskränkta och förlegade syn??? Det skulle vara intressant att få höra politiker utveckla tanken. Alltså: Hur kan man få manifestera mot åsikter, sexuell läggning etc. med baktanke att förbjuda/ kriminalisera dessa och använda sig av rätten till yttrandefrihet för att få igenom detta?
10.57
Bo Nilsson som kandiderar till kommunfullmäktige i Boden för Nordiska motståndsrörelsen anmäldes igår för hets mot folkgrupp.
 
11.30
SVT riggar upp för diskussionen mellan S och M i Boden. Nu är det en timme kvar till direktsändningen.
 
 
11.34
SVT har bett de partier som i dag är med i kommunfullmäktige i Boden att svara på fyra frågor. Frågorna handlar om viktigaste valfrågan, invandring, NMR och samarbeten - här i artikeln kan du läsa vad de svarade.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR Norrbotten

Mer i ämnet