Foto: SVT

Beskedet: Offentliga transporter ska bli fossilfria i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Länets kommuner, regionen och Länsstyrelsen har nu beslutat att ställa krav i kommande upphandlingar om att transporter ska vara fossilfria. Den extra sparken i baken var IPCC:s senaste rapport.

– Jag tycker att det här gemensamma initiativet i vårt län är en mycket tydlig och konkret åtgärd som visar att vi höjer tempot för att klara klimatmålen, säger landshövding Lena Rådström Baastad.

Avsiktsförklaringen som nu har beslutats initierades av representanter från näringslivet i Örebro läns energi- och klimatråd. Budskapet var att företagen kan ställa om, men då måste beställarna underlätta genom att ställa krav på fossilfria transporter.

Klimatmålen och transporterna

• Resor och transporter står för nästan 40 procent av Örebro läns klimatutsläpp.

• För att nå de regionala och nationella energi- och klimatmålen behöver utsläppen från resor och transporter minska med drygt åtta procent per år fram till år 2030.

Fakta: Örebro läns energi- och klimatråd

Örebro läns energi- och klimatråd ska bidra till att öka takten i klimatomställningen. I rådet ingår näringslivet, kommunerna, universitetet och många branschorganisationer. Rådet bildades våren 2021 och leds gemensamt av Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län.

Ordförande i rådet är regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) och landshövding Lena Rådström Baastad.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet