Flera brister på Berggården konstateras – ändå väljer IVO att inte besluta om föreläggande. Foto: Leonora Toplica / SVT

IVO:s granskning om Berggården klar – här har vården brustit

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nu kommit med sitt beslut efter inspektion på Berggården i Örebro.
IVO slår fast att att det funnits brister på boendet, bland annat när det gäller bemanningen.

Vård- och omsorgsboendet Berggården i Örebro har granskats av IVO efter flera vittnesmål om brister. Sammanlagt handlar det om sex besök som genomförts efter att anonyma personer larmat om den dåliga vården. IVO har också hämtat in vittnesmål från anhöriga och boende.

Tillsynsmyndigheten är nu klar med sin utredning och har bland annat kommit fram till att det varit brister i bemanningen på boendet och att organisationen av verksamheten varit bristfällig.

Till exempel har man funnit brister i läkemedelshantering och hur man hanterat känsliga uppgifter om de boende. Pressansvarig på Berggården har också bekräftat för SVT att bilder på boendes underliv funnits på personalens mobiler. Syftet ska ha varit att skicka bilderna till en sjuksköterska för medicinsk bedömning men sen har bilderna inte raderats.

Myndigheten bedömer att omfattningen av bristerna varit så omfattande att de medför föreläggande, ett slags böter. Men eftersom verksamheten tas över av en ny huvudman den 1 oktober så avstår man från beslut om föreläggande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berggården i Örebro

Mer i ämnet