Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Patrik Jonsson, programdirektör för social välfärd i Örebro kommun, vad som är den allvarligaste punkten i rapporten. Foto: SVT/Tord Saxin

Kommunen konstaterar brister på Berggården

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har genomfört en uppföljning av verksamheten på vård- och omsorgsboendet Berggården. Uppföljningen visar på brister inom bemanning, dokumentation och hantering av avvikelser, samt kommunikation med anhöriga.

Uppföljningen har pågått sedan augusti och fokus har legat på mat, måltid och nutrition, omvårdnad, bemanning, kommunikation med anhöriga, samt dokumentation och avvikelsehantering.

Uppgifter om missförhållanden

Kommunen inledde den extra uppföljningen efter att uppgifter om missförhållanden på boendet framkommit. Det den nu kan konstatera är att boendet brister när det kommer till fulltalig bemanning, att man inte arbetar tillräckligt väl med dokumentation och hantering av avvikelser, och att kommunikationen med anhöriga inte fungerar tillräckligt bra.

– Den faktiska bemanningen och schemaplaneringen har inte följt varandra. Det har varit frånvaro som inte har täckts upp med vikarier, säger Patrik Jonsson, programdirektör för social välfärd i Örebro kommun.

Kommunen kan inte se att bemanningen lett till brister i omvårdnaden.

– Däremot är det en risk för att det blir brist i omvårdnaden om det pågår under en lång tid.

När det kommer till maten ser kommunen däremot inte att boendet brister, vare sig när det gäller tillgång till eller kvalitet på maten.

Utföraren ska återkomma med åtgärder

Boendet drivs av företaget Norlandia Care AB, som tidigare sagt till SVT att uppgifterna om missförhållandena på boendet varit inkorrekta. Rapporten är nu överlämnad till företaget, som ska lämna svar på den kritik kommunen lyfter senast den 27 sept.

Även inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, granskar boendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berggården i Örebro

Mer i ämnet