Fick du bristningar när du födde barn? Hur har du upplevt vården? Dela med dig av dina erfarenheter i chatten! Foto: SVT

Tittarnas erfarenheter av vården vid förlossningsbristningar

Uppdaterad
Publicerad

Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. Hur stor risken är för att drabbas av en allvarlig bristning beror på var i landet du föder barn, visar en analys som gjorts på uppdrag av Uppdrag Granskning och SVT:s lokala nyheter.

Har du drabbats av förlossningsbristningar? SVT öppnade chatten under tisdagen.

Sofie Saxe • Statistiken är så missvisande eftersom det enbart är bristningar av grad 3 och 4 som rapporteras och "räknas". Vi är ett enormt stort antal kvinnor som drabbats av en grad 2 bristning som involverar muskulaturen i mellangården. Jag födde min första son 2009 och det gick jättebra. 15 månader senare föddes min andra son. Förlossningen gick väldigt fort på slutet. I journalen står att jag drabbades av en liten och ytlig bristning som syddes med enstaka stygn av erfaren barnmorska. Nästan 8 år senare opererades jag. Alla muskler i mellangården var av och hela den bakre slidväggen var trasig. Jag kunde inte bajsa normalt på 8 år men alla sa att allt såg fint ut och att jag skulle knipa. De sydde ihop huden men inget annat. De borde ha undersökt mig ordentligt efteråt. Då hade de kunnat kört in mig på operation där en kirurg lagat mig. Jag är så besviken på bristen på kunskap framför allt. Hur många kvinnor har drabbats av grad 2? Hur många kvinnor lider i onödan?

Rose-Marie H. • Det var en chock att efter 40 år få veta att stora bäckenbottenmuskler gick av vid förlossningen, allt har sett fint ut, troligen en grad 2 skada. Ingen har förstått att min värk har grunden i förlossningsskada, förrän nu när jag fick 3D-ultraljud på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och det konstaterades. Jag väntar på operation, men mycket går inte att laga. Det har varit stor påverkan på mitt liv, där man misstänkt reumatisk värk i rygg och bäckenet. Jag har bara kunnat gå korta sträckor, inte hoppa och springa, ständig värk när muskler kompenserar för de som gick av och också för att underlivet sjunkit ner och skapat ett tryck neråt och som påverkar att det är svårt att tömma blåsa och tarm.

Karin • Fick en grad 4-bristning hösten 2020, efter en långdragen förlossning. Uppföljningen var helt otrolig efteråt. Jag upptäckte efter någon vecka att trots smärtan så var det något mer som inte stod rätt till. "Tjatade" till mig en undersökning som jag fick väldigt snabbt, vilket visade att jag fått en infektion i operationssåret. Fick uppföljning varannan vecka efter det, för att med olika metoder hjälpa läkningen på traven. Idag är jag helt återställd! Den värsta bristningen på papper behöver inte leda till att man är skadad för livet. Så jag är för evigt tacksam för den hjälp jag fick från USÖ!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Örebro län

Mer i ämnet