Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det kan finnas ett mörkertal”, säger läkaren Anna Allberg. Foto: Philip Naskret/SVT

Få skador kopplade till elsparkcyklar i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Skaderisken med att åka elsparkcykel har debatterats flitigt senaste tiden. Men akutsjukvården i Örebro län har rapporterat in få skador där elsparkcyklar varit inblandade. Det visar nya siffror som SVT Nyheter Örebro tagit fram.

Endast två olyckor med personskador har rapporterats från början på sommaren fram till 1 mars i år. I båda fallen fick personerna som åkt elsparkcykel måttliga skador.

Uppgifterna kommer från Strada som är ett system där bland annat akutsjukvården rapporterar in trafikrelaterade olyckor och enligt Transportstyrelsen släpar rapporteringen efter med två eller tre månader.

”Inte mött sådana patienter”

Men när SVT pratar med akuten på Universitetssjukhuset Örebro så bekräftar personal bilden att det inte kommit in många patienter som skadat sig när de åkt elsparkcykel.

– Jag har inte mött några sådana patienter här på akutmottagningen i Örebro, säger Anna Allberg, läkare.

Utreder nu frågan

Sett över hela landet har dock antalet olyckor som omfattar elsparkcyklar ökat och Transportstyrelsen håller nu på att utreda frågan på uppdrag av regeringen.

Bland annat tittar de på olycksstatistiken och ska komma med förslag på regeländringar när utredningen är klar.

– Vi har inte en heltäckande bild än, men vi kan inte säga att det är en mycket större andel olyckor som sker med elsparkcyklar än med andra liknande fordon, säger Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen.

Uppenbara risker

Anna Allberg, läkare på akuten i Örebro, menar dock att det finns uppenbara risker med att åka elsparkcykel bland annat eftersom de som använder fordonen i många fall saknar skyddsutrustning.

– De tar inte hand om sina liv och förstår riskerna. Risken är inte bara att skada sig utan även följdskador. De blir man inte kvitt utan man får men resten av livet, säger hon.   

2016: 10

2017: 7

2018: 17

2019: 735

2020: 20 (till början av mars)

Källa: Transportstyrelsen/Strada

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

elsparkcyklar i Örebro

Mer i ämnet