Rådhuset i centrala Köping. Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Här växer gängen – av ungdomsarbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla industriorten Köping kämpar med en hög ungdomsarbetslöshet – en kamp som kan få oanade konsekvenser om man inte hittar en lösning.

Rikskriminalpolisen har i en färsk rapport pekat ut Köping som en stad drabbad av kriminella grupperingar. Men industriorten dras inte bara med gängkriminalitet. Tittar man på arbetslösheten bland unga i kommunen ligger Köping betydligt högre än rikssnittet.

Enligt siffror från arbetsförmedlingen ligger arbetslösheten bland kommuninvånare i åldern 18-24 år hela fem procent högre än snittet i landet. Ett ålderspann med så många utan jobb kan påverka de kriminella nätverkens framfart menar närpolischefen Björn Wilhelmsson.

gängkriminalitet

Yngre än 25 år

– Rent generellt kan man säga att de här grupperingarna består av personer som är yngre än 25 år. Vissa av dem är mer som en fast kärna medan andra är mer som en svans som följer efter de här nätverken. I den här rapporten som rikskriminalpolisen gjort lyfter man fram socioekonomiska faktorer som sysselsättning, och det skulle inte förvåna mig om det är en bidragande orsak till att det ser ut som det gör i Köping.

En del i förklaringen till de dystra siffrorna när det gäller unga utan jobb i Köping hittar man enligt Andreas Trygg (V), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden tillika kommunalråd, att få Köpingsbor väljer att studera.

– Vi har ingen tradition som utbildningsort där människor studerar. Jag vet själv som Köpingsgrabb att man kunnat gå ner på Volvo och jobba, men nu går det ju inte längre då det krävs ganska hög utbildning för det, säger han.

Bättre förbindelser

För att bryta trenden och öka invånarnas villighet till att studera menar Andreas Trygg att det krävs bättre förbindelser till orter med högre lärosäten. Men man har även vidtagit åtgärder på hemmaplan.

– Vi har ett kompetenscenter där man kan läsa på distans, men det går att bygga ut och fortsätta utveckla den biten.

Tror du att den höga arbetslösheten bland unga har en påverkan på brottsligheten i kommunen?

– Det har jag svårt att uttala mig om, men känslan är att den har det. När det gäller de kriminella nätverken tror jag att de skulle fortsätta att begå brott även om de fick ett jobb. Där handlar det nog mer om att få ur de här människorna ur det kriminella tänket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gängkriminalitet

Mer i ämnet