Foto: Johannes Weckström/SVT

Hela byn måste tömmas när granaten sprängs

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen ska samhället Dalkarlsberg vara utrymt på både människor och djur. 88 hushåll kommer evakueras. Det är en av många åtgärder som har gjorts för att undvika skador när en närmare 80 år gammal granat ska sprängas.

Ett sandberg på cirka 700 ton har placerats ovanpå granaten för att minska riskerna när den ska desarmeras. Frans Eriksson som arbetar på Swedec, totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, ska tillsammans med en kollega ta sig an granaten.

– Om den detonerar kommer vi få en stor mängd splitter och sanden fungerar då som en skyddstäckning, berättar han.

Granaten tros ha legat på sin nuvarande plats, precis intill en villaträdgård, sedan mitten på 1930-talet. Fastighetsägaren hörde av sig till polisen och när de tittade närmare på granaten blev det tydligt att det inte skulle gå så enkelt att flytta den.

När riskerna med sprängningen blev klarare i utredningen stoppades sprängningen. Det var oklart vem som skulle se till att skydda alla omkringliggande hus och byggnader.

Förbereder för det värsta

Efter samarbete mellan polisen och försvarsmakten samt försäkringsbolag har riskåtgärderna kartlagts. Inför sprängningen på onsdag ska allt ha gjorts för att området inte ska ta för stor skada av sprängningen – vallgravar har grävts runt hus för att bryta eventuell markstötsvåg, och fönster har tejpats för att de ska stå emot ett högt lufttryck.

Elvi Multanen och Ivar Larsson Foto: Johannes Wickström

En av dem som har tejpat sina fönster med gul skyddstejp är Elvi Multanen.

– Sen blir det fönstertvättning igen, säger hon.

Sammanlagt kommer 88 hushåll evakueras under onsdagen.

– Nu är det bara att hålla tummarna, konstaterar Elvi Multanen.

Splitter – 0 meter, förutom vid utblåsningskanalen där sanden ska fånga upp det. Dock risk för brand som ska motarbetas direkt av brandkår på plats.

Lufttryck – Högt lufttryck uppskattas kunna ske inom en radie av 350 m.

Markstötsvåg – Kan ske inom en radie av 246 m.

Hörselskador – Risk inom en radie av 1 750 m.

Fakta: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granaten i Dalkarlsberg

Mer i ämnet