Billerud Korsnäs fabrik i Frövi-Rockhammar. Foto: Johannes Weckström/SVT

Känsligt driftsstopp i coronatider när 900 externa konsulter kommer till Frövi

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade årliga driftsstoppet på Billerud-Korsnäs i Frövi då anläggningen kontrolleras kunde knappast ha kommit under en känsligare period. Flera myndigheter samarbetar nu med företagsledningen för att kunna genomföra veckan då 900 externa konsulter blandas med fabrikspersonal mitt under pågående pandemi.

Att behöva ta in 900 extra i personalstyrkan är säkert något som varje företagsledare skulle undvika i coronatider. Men på Billerud-Korsnäs i Frövi har man inget val när det årliga driftsstoppet för kontroll av anläggningen sker vecka 40.

– Det handlar om konsulter och experter som vi måste ta in för att kontrollera utrustningen, förklarar Carl-Johan Albinsson som är tillförordnad fabrikschef. Det är ett lagstadgat krav för att vi ska få bedriva verksamhet och självklart något vi vill göra för att garantera säkerheten.

Coronaviruset i Örebro län

Arbetet ska ske enligt rådande regelverk

Men i coronatider innebär det såklart också en ökad risk när många människor från olika håll ska finnas på anläggningen samtidigt.

– Vi har arbetat tillsammans med folkhälsomyndigheten, länsstyrelsen och region Örebro län för att arbetet ska ske enligt rådande regelverk, säger Carl-Johan Albinsson. Bland annat har vi infört mattält och informerat alla konsultfirmor om att vi förväntar oss att de efterföljer alla extra krav.

Det värsta som kan hända

På Lindesbergs kommun välkomnar man det årliga driftsstoppet som brukar innebära ett uppsving för handlare och affärsinnehavare.

– Men självklart är det extra känsligt i år, konstaterar kommundirektör Henrik Arenvang. Därför har vi gått ut med information om vad som kommer att hända och uppmana alla invånare att följa riktlinjerna. Det värsta som skulle kunna hända är ju att vi får ett stort lokalt utbrott av covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet