I klippet berättar John Johansson (S) om kommunens kommande granskning. Foto: Anders Wiklund/TT, Leonora Toplica/SVT

Efter bristerna på Berggården – ytterligare två av Norlandias boenden granskas

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport slår Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fast att det finns en rad brister på vård- och omsorgsboendet Berggården. Nu har kommunen bestämt sig för att granska de två andra boenden som företaget Norlandia driver i Örebro.

I fredags kom rapporten från Ivo. Enligt Ivo finns det bland annat brister med bemanningen på Berggården, och organisationen av verksamheten har varit bristfällig.

Även kommunens egen rapport visar att bemanningen av boendet varit bristfällig. Kommunen gör löpande kvalitetsuppföljning vid samtliga vård- och omsorgsboenden, och vill nu särskilt granska ytterligare två boenden som Norlandia driver.

Berggården i Örebro

– Vi behöver även titta på kvalitén i stort, och det det kommer att ske i närtid, säger John Johansson (S) tillträdande kommunstyrelseordförande i Örebro.

Tillbakavisar uppgifterna

Boendet drivs av företaget Norlandia Care AB, som tidigare sagt till SVT att uppgifterna om missförhållandena på boendet inte stämmer.

I rapporten ger Norlandia ett skriftligt svar till Ivo. Enligt rapporten tycker företaget att samtal med ett fåtal medarbetare, enskilda boende och närstående inte kan utgöra ett tillräckligt stort underlag för att man ska kunna dra slutsatser om hur verksamheten bedrivs.

På fredag tas driften av Berggården över av företaget Humana.

SVT har sökt Norlandia för en kommentar.

Ivo:s rapport

Baseras på sex besök på Berggården, samtal med anhöriga och boende, och skriftliga klagomål som inkommit till Ivo.

Bristerna som Ivo funnit har varit så omfattande att Ivo skulle utfärdat ett föreläggande. Men eftersom verksamheten ska tas över av en ny huvudman avstår Ivo från ett föreläggande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berggården i Örebro

Mer i ämnet