Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kvarndammens öde i Järle avgörs i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket vill riva kvarndammen i Järle, i Nora kommun, för att bland annat rädda flodpärlmusslan. Hembygdsföreningen, Nora kommun, Örebro länsmuseum och en mängd enskilda personer motsätter sig detta och vill att den gamla dammen bevaras. 

Järle kvarn ligger i naturreservatet Järleån och ingår i Natura-2000. Kvarnen är dessutom utpekat som riksintresse för kulturmiljövård. Men enligt Naturvårdsverket, som äger dammen, är den ett hinder för fisk, musslor och andra vattenlevande djur. Därför vill man riva dammen och skapa en fors. I övrigt ska miljön bevaras och bron över dammen renoveras.

Förslaget har mött motstånd

Naturvårdsverkets förslag har väckt starka reaktioner från många håll, allt från privatpersoner till riksdagspolitiker och Örebro länsmuseum. Man menar att det är feltänkt av myndigheten och att området måste bevaras som det är.

I höstas skulle frågan ha avgjorts i Mark- och miljödomstolen, men ärendet blev uppskjutet på grund av pandemin. Men nu är det alltså dags och idag är den första rättegångsdagen av två.

Förhandlingen sker i Nacka tingsrätt samt via länk från Örebro tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet