Fredrik Eliasson kollektivtrafikchef för Länstrafiken i Örebro län Foto: Nick Strömgren/SVT

Resenärer nekas plats på överfulla bussar – Länstrafiken svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har resenärer riktat kritik mot Länstrafiken. Det handlar om överfulla regionbussar och att inga extrabussar satts in. Nu svarar kollektivtrafikchefen Fredrik Eliasson på kritiken.

Kritiken handlar främst om situationer som uppstått i Vintrosa, Vretstorp och Zinkgruvan. Vid rusningstid har inte alla fått plats, vilket lett till att resenärer blivit sena till sitt arbete eller skolan. Fredrik Eliasson från Länstrafiken säger sig förstå problemet, men menar samtidigt att det är svårt att förutse.

– Den första skolveckan är svår, men det är ingen ursäkt. Elever går inte efter sitt ordinarie schema och då kan vi ha stora grupper av elever som ska åka med samma bussavgång, säger han och fortsätter:

– Det är inte lätt att förutspå vilken avgång vi får många resenärer och därför kan sådana här situationer uppstå och det är väldigt olyckligt.

Kritik från flera håll

Om ett par veckor kommer problematiken inte vara densamma, enligt kollektivtrafikchefen. Samtidigt försöker nu Länstrafiken sätta in bussar på de platser där det behövs, så fort de kan.

Länstrafiken har fått in rapporter från busschaufförer och från resenärer om läget. Om problemen kvarstår kommer Länstrafiken att se över de hållplatser där det kan behövas extrabussar mer frekvent.

Hör kollektivtrafikchefen Fredrik Eliasson berätta varför vissa resenärer nekats plats på överfulla bussar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.