Mia Sydow Mölleby (V)

Uppdaterad
Publicerad

Plats nio på Vänsterpartiets lista

1. Vilka frågor är viktiga för dig/ditt parti att driva i EU-parlamentet?

– För oss är frågan om vinster i välfärden central även i EU-valet. EU förhandlar nu om ett frihandelsavtal med USA där det finns förslag på att företag ska kunna stämma länder som förändrar företagens möjligheter. Frågan kommer avgöras av EU-parlamentet. Om EU låter det gå igenom kan Sverige stämmas om vi beslutar oss för att låta vår välfärd vara fri från vinstintresset – det avtalet vill vi sätta stopp för!

EU-valet Tvärsnytt

– Arbetsrätten har försämrats genom EU. Vi välkomnar att människor från andra länder kommer till Sverige men vi tycker att alla ska som arbetar här ska omfattas av svenska kollektivavtal. Att arbeta för kvinnors rättigheter är också väldigt viktigt i EU. I många länder försämras kvinnors rätt till sin egen kropp bland annat genom inskränkningar i abortlagstiftningen. Det är också kvinnor som drabbas hårdast när barnomsorg och äldreomsorg avvecklas för att betala av lånen till krisande banker.

2. Varför tror du att så få röstar i valet till EU-parlamentet?

– Många tror nog att det är något långt bort som egentligen inte berör oss och många som är kritiska till EU vill inte vara en del av systemet och då avstår man från att rösta. Det är synd eftersom EU spelar stor roll för Sverige. Det är nog många som inte tror att valet till EU-parlamentet påverkar vår framtid så mycket som det faktiskt gör.

3. Vad kan partierna göra för att få upp valdeltagandet?

– Visa på att EU verkligen påverkar Sverige, ca 60 procent av de beslut som tas här hemma påverkas av EU-reglerna. Jag tror att det hänger på fler än endast partierna om vi ska få upp valdeltagandet. Medierna spelar förstås också stor roll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet Tvärsnytt

Mer i ämnet